06 Temmuz 2008

Wimbledon finalini izleyememek / izletmemek


Saat 16:00'daki finalin belki de tenis sezonunun en merak edilen maçı olduğunu söylememe gerek yok. Ama can sıkıcı bir durum var ki ortada, D-Smart'ı olmayan insanlar büyük olasılıkla bu finali izleyemeyecekler.

Bilindiği gibi Wimbledon'ın yayın hakları D-Smart'ın elinde. Uydudan izlenebiliyor mu ücretsiz, yoksa paralı pakete mi dahil bilemiyorum Wimbledon'ın. Diğer 3 Grand Slam'i Eurosport'un harika maç anlatımı (tabi orjinalinden bahsediyorum bu durumda, bizimkinde spikerler ne kadar iyi olsa da ciddi bir yorumcu sıkıntısı var) , röportajları, programlarıyla adeta yayın dersi vererek sunumuna alışanlar için çok kötü bir durum. D-Smart'ım yok. Açıkçası almayı da düşünmüyorum, nedeni bu sezon başında verdikleri Avrupa maçlarında kötü bir ekiple ve insanların sinir sistemiyle adeta dalga geçerek futbol maçlarını sanal reklam, altyazılar ve diğer grafiklerle piç etmeleriydi. D-Smart'ı olmayanlar için aynı grubun Digiturk, kablo ve ulusal yayında yer alan bir diğer kanalı, CNN Türk de, kafasına estiği maçları yayınlıyor ki, bu sayı inanılmaz düşük.

Ve bugüne dönersek, saat 16:00'daki yayın akışında Formula 1 var CNN Türk'ün. Federer - Nadal değil..


CNN Türk uzun zamandır F1 yayın işinde yanlış hatırlamıyorsam. Ve yine bildiğim kadarıyla F1 yarış takvimleri çok önceden açıklanır, hatta gelecek sezonun takvimi bile belli oldu yanılmıyorsam yakın bir zamanda. Keza Wimbledon da başlangıcı, bitişi belli olan tenis dünyasının en geleneksel turnuvası.

CNN Türk gibi ciddi bir kanal gerçekten bu ikisinin çakıştığını bilmiyor mu ? Bilse, dünya kadar kanalı olan Doğan Grubu başka bir kanalından canlı yayınlayamaz mı ? O zaman iki seçenek kalıyor ortada. Ya gerçekten de bilmiyorlar ya da iki maç verip izleyeni heveslendirip D-Smart satma kaygısı güdüyorlar. Ve iki seçenek de rezalet.

Kafana göre maç yayınlıyorsanız ve bu işten rating alıyorsanız, hele ki spor dünyasının en ciddi organizasyonlarından biriyse bu, izleyiciye karşı bir sorumluluk taşımanız gerekiyor. Ve bu sorumluluk maçı gece yarısı banttan yayınlamak değildir, Show'un Uefa Kupası'nda yaptığı gibi.

Zaten en baştan, bir kere yayın politikası çok yanlış. Böyle grand slam yayını falan olmaz. Grand Slam dediğiniz olay bir tenis şölenidir. Tenisin Dünya Kupası'dır, NBA playoff'udur. 2 hafta boyunca her gün maç izleyebilmelisiniz, yayıncı kuruluş olmanın avantajlarını kullanıp güzel programlar yayınlamalısınız. CNN Türk'ün böyle bir organizasyonu yayınlamak için ne yayın akışında gerekli boşluğu var, ne bu işe hevesi var, ne de yeterli kalifiye bir ekibi var. Benim hissettiğim arada Masters vereyim, İstanbul Cup vereyim, Wimbledon'dan iki maç atayım ortaya karışık.. Her sporun kanalı olmak zorunda değiller, F1'e yoğunlaşsalar sadece daha konsept ve daha güzel bir iş ortaya çıkacak. İstanbul Cup koordinatörü olarak anons edilen sevgili Cahit Yavuz da mesela, bana raket tansiyonunu değil de, her fırsatta tenisi gençlere yaymalıyız demesine rağmen İstanbul Cup'ın fiyatlarının neden bu kadar fahiş olduğunu falan söylesin.

Şu son olay, beni iyice soğuttu D-Smart'tan. İnternetten izlerim maçımı, adam gibi analizimi de dinlerim. Son olarak maçı kaçırmak istemeyenler için, bir güzellik yapalım. Justin.tv adresinde tenis kanalında live stream maç yayınlanacak. Aksilik yaşarsanız rojadirecta'yı deneyin.

İyi pazarlar..



Edit: Arda haber verdi, CNN Türk geç de olsa bağlanmış maça. Açtım bu sefer de efekt yok, neyse, geç olsun güç olmasın, ben Sopcast'teyim. Yayın akışları yüzünden bir çok insan kaçıracak bu finali.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

cnnturk ün genel müdrürünün çilinden çocuğundan çıksın bunun hesabı,,

bu ne mal insanlar var yaaaa, bu final dünya kupası finalinden daha önemli, nasıl engellerler..

d-smartı annesine satsın gavur herif..........