22 Mayıs 2009

Favori Formalarım - 2: Brezilya


Aldyr Garcia Schlee, yani Brezilya formasını yaratan adam.

1950 yılında, 200000 kişinin izlediği tahmin edilen Dünya Kupası'nın finalinde alınan mağlubiyetin Brezilya'yı nasıl yasa boğduğu hakkında hikayeler mevcut. İkinci golde hata yapan kaleci Barbosa'nın hayatının nasıl zindan olduğu, bazı taraftarların intihar ettiği, maçı anlatan radyo spikeri Ary Barroso'nun emekli olduğu, maçta oynayan futbolcuların bir kısmının apar topar emekli olduğu, diğerlerinin de bir daha milli takımda oynamadığı gibi.

1950 finalinin en büyük etkisi, Brezilya'nın o güne kadar beyaz ve mavi ağırlıklı, zaman zaman kırmızı-yeşil-sarı-siyah renkleri de barındıran forma seçiminin, bir daha değişmemek üzere, yakası yeşil sarı üst, mavi şort ve beyaz çoraptan oluşan klasik tasarıma sabitlenmesidir. Bu değişimin ana sebebi olarak, formanın milli duygulardan yoksun olması ve sahada ağırlığını hissettirmemesi gösterilmiştir. Federasyonun izniyle açılan bir gazete yarışmasına katılan Aldyr Garcia Schlee, o zamanlar 19 yaşındadır ama dizaynıyla ismini unutulmazlar adına yazdırmıştır.

Klasik forma, bugüne kadar beş Dünya Kupası kazandı ve muhtemelen daha fazla kazanacak. Dahası, her daim futbolun çekirdeği olarak kabul edilecek Brezilya'nın karakterinin sahaya yansıması olarak kalacak.

Hiç yorum yok: