12 Ağustos 2009

Gösterip çekmek


Formula 1 kadar uzak olduğum bir organizasyon yok, son birkaç yıldır. Sevenlerine, fanatiklerine saygı duymuşumdur ama oturup iki saat boyunca aynı pisti, aynı kıvrımları, aynı dönüşleri izlemenin nasıl bir haz verebileceği konusunda fazla bir fikrim yok. Bu işin aşıkları, muhabbet açılınca "motor sesi" diyor, "geçişler" diyor, "start" diyor. Yahu, araban kadar gidiyorsun işte, şu sayılanların yarışta kapladığı süre de 2 dakikayı geçmez. Bu açılımları yapan Formula 1 fanatiklerinin favori takımı ve pilotu da muhakkak vardır ama! Sevdiğin pilot sana bir şaka düzenlese, başka takımın kaskını giyip arabasına binse, bütün yarışı izlersin anlamadan.

Büyük takımların başkanla toslaşmaları, skandallar, sanki Olimpiyat düzenleniyormuş gibi pist ve şehir gereksinimleri falan derken Formula 1'in ismini duyunca gerilmeye başlamıştım. Schumacher, sporun bütün çehresini değiştiren ve saydığım traşları çekilir kılan bir adamdı. Sadece gelmiş geçmiş en iyi pilot değildi, aynı zamanda dikkatleri organizasyonun üzerinde tutan bir şovmen, yarışlardaki hırsıyla ve rakipleriyle olan kavgalarıyla gündem yaratan bir winner idi. Yağmurlu pistte kuru, kuru pistte yağmur lastiklerini takıp yarışı izletirdi en kötü. Her pist ve hava şartı için bir stratejisi vardı.

Doğal olarak, Massa'nın sakatlandığı an itibariyle ismi dilden dile dolaşmaya başladı. Sonra çıkıp yarışacağını söyledi, bütün sektör birbirine girdi. Schumacher böyle bir adam işte. Formula 1 de böyle bir spor. Bundan birkaç sene evvel fanatik arkadaşlarıma formula=schumacher denklemini sununca zılgıt yerdim. Gidişinden sonra pilotçuklar yerini doldurmaya çalıştılar, Lewis Hamilton gibi bir adam koluna Nicole Scherzinger'i taktı. Türk kızları Alonso hayranı oldular, manasız işler.

İşte Schumacher, böyle bir ortamda çıktı, hafiften kafasını uzattı ve bu pilotçukların sanal dünyasını dibinden titretti. Öyle bir amacı var mıydı, yok muydu bilemem. Ama motorsiklet kazasında incittiği boynunun, neredeyse bir tam sezonu çıkarttırmayacağını bilecek kadar da bu işin içinde. Dediğim gibi, Formula 1'den uzağım yıllardır, bu dönüş hikayesine de herkes yorum yaptı, ben de kendi gördüğümü paylaşmak istedim. Fazlası değil.

Hiç yorum yok: