25 Nisan 2008

Yarı Finallere Dikkat!

Crucible'da maçlar yavaş yavaş sertleşmeye başlamışken hazır, kendi kişisel favorilerimi değerlendireyim istedim. En önemli favorilerden Mark Selby'nin de elenmesiyle şampiyonluk mücadelesi çoğunlukla 5 adama kaldı. Ben de bu en mühim 5 oyuncunun nereye kadar gidebileceğini tahmin etmeye çalıştım.

Ronnie O'Sullivan
Tahmin: Yarı Final

En büyük favori şüphesiz ki Ronnie ve ilk maçında çok genç ve tecrübesiz rakibi önünde turnuvaya güzel bir başlangıç yaptı. Liu kaliteli bir adam olduğunu belli etti ancak maçın son bölümünde Ronnie snooker kalitesini çok arttırınca ve maçı bırakıp 147 denemelerine girişince, Liu da demoralize oldu ve ilk frame'lerde pek yapmadığı basit hatalara başladı. Zaten 18 yaşını henüz doldurmamış bir adamın Dünya Şampiyonası'nın o stresli atmosferinde ilk turu geçmesi bile büyük bir mucize olurdu ki, karşısında tüm zamanların en iyi oyuncularından biri vardı.

O'Sullivan'un bundan sonra yarı finale kadar önü açık gibi görünüyor, ancak Ronnie'nin sağı solu belli olmaz. Zaten Çin'deki basın toplantısındaki skandaldan sonra özür dilemiş ve gerekirse Dünya Şampiyonası'ndan da çekileceğini açıklamıştı. Bu aralar sanki kafası biraz uzaklarda gibi bir izlenim edindim ben.

John Higgins
Tahmin: Çeyrek Final

Çok kötü geçirdiği bir sezonun ardından bu turnuvayı çok istediği bariz biçimde anlaşıldı şu ana kadarki oyunundan. Ancak normalde çok iyi yapabildiği uzak potlarda hâlâ sıkıntı yaşıyor, ve bu da masanın kontrolünü almasını engelliyor. Ryan Day karşısında 5-3 önde götürdüğü maçı büyük ihtimal kazanır ve çeyrek finalde Ding'in karşısında dikilir. İlk turda Matthew Stevens önünde rahat kazandı ama pek de keskin değildi sanki.

Shaun Murphy
Tahmin: Yarı Final

Daha önceki şampiyonluğu büyük bir sürprizdi ancak bu kez kazansa da pek kimseyi şaşırtamayacak. Uzak potları her zamankinden bile daha iyi durumda ve genellikle masada insiyatifi elinde tutuyor. Bu sene basit hatalarını da minimum düzeye indirmiş vaziyette. İlk maçını izleyemedim ancak pek zorlandığı sanmıyorum. Mark Selby'nin de elenmesi kendisi için büyük şans oldu ve yarı finale kadar önü açıldı. Aslında finale çıkması da çok olası ama içimden bir ses dramatik bir mağubiyet alacağını söylüyor.

Stephen Maguire
Tahmin: Final

Murphy'e dramatik mağlubiyeti tattıracak adam da işte burada. Turnuvaya bomba gibi giren ve Hamilton'ı masaya gömen İskoçların şu anki en iyi oyuncusu, buradan sonra yapacağı maçlarda zorlanacaktır. Neil Robertson çantada keklik bir herif olmasa da Maguire'ın oyunu bir hayli istikrarlı. Bu sene O'Sullivan'a kaybettiği bir final dışında çok kötü oynadığı bir maç izlemedim ve oyun kalitesi günden güne yükseliyor. Yarı finalde hiçbir şekilde kaçırılmaması gereken bir mücadelede Murphy'i maç boyu geriden takip ettikten sonra 17-15 yener ve finale yükselir.

Ding Junhui
Tahmin: Şampiyon

Tabiki favori oyuncuma biraz kıyak geçtim. Şampiyonluğa ulaşmak için öncelikle herhangi bir sürpriz olmazsa defalarca bu turnuvayı kazanmış Stephen Hendry ve akabinde son şampiyon John Higgins'i elemesi gerekecek. Hendry 90'lı yıllardaki hâlinden çok uzak ve Fu maçında göründüğü üzere Ding oldukça iyi hazırlanmış. Bu sezon genel olarak hayal kırıklığı yaratan ve aceleciliğini bir türlü yenemeyen bu ufak tefek adamın Fu gibi sabır abidesi bir herifle girdiği 19 frame süren ilk tur maçından galip ayrılması çok önemli bir gelişme. Önceki turnuvalarda izlediğim gelişi güzel güvenli vuruşları biraz daha önemseye başlamış sanki. Zaten Ding işin savunma kısmını becerebildiği sürece girdiği her turnuvada şampiyonluk adayıdır.

Yarı finalde Ronnie'yi nasıl yeneceğini sormayın. Aslında O'Sullivan'ın oraya çıkabileceğinden de emin değilim, ama çıkarsa iki yarı final de nefis olacak. Yarı final galipleri hakkındaki tahminlerim tamamen hissiyattır, bu seviyede oyuncuların oyunlarını kıyaslayıp kimin ağır basacağını analiz edecek kadar snooker görgüm yok maalesef.

Ancak tahmin edemeyeceğim kadar büyük sürprizler de olabilir. Sheffield'daki bu tiyatronun atmosferi biraz garip ve zaman zaman oyuncuları çok boğabiliyor. Şu ana kadar Selby ve Doherty'nin ilk tur vedaları enteresandı. Önümüzdeki turlarda Neil Robertson ve Ryan Day sürpriz yapma ihtimali olan adamlar, ve tabi ki Ronnie'nin her rakibi. Şampiyon adayı diye yazdığım Ding Junhui'den de çok emin olabilmek mümkün değil. Çıkıp Hendry'e 13-4 de kaybedebilir. Ama yazdık artık, yanılırsak hesabını veririz.

Hiç yorum yok: