03 Haziran 2008

Euro 2008 Kadroları - 14 : Hollanda


Hollanda aslında kadrosunu en erken açıklayan takımlardandı ama geniş kadroların analizleri final kadrolarına veya nispeten daha dar aday kadrolarına göre daha belirsiz olacağından onları sona bırakmayı daha mantıklı bulmuştum.

30 kişiyi açıkladıklarında, bir çok ülkenin yaşadığı gibi onlar da ufak sıkıntılar yaşadı. En büyük sorun tabi Seedorf'un tepkisiydi. Van Basten'le çok yakın olmadıkları bilinen bir durumdu, o yüzden bu konuyu biraz hızlı geçiyorum. Kesilen oyuncular beklendik isimlerdi, Engelaar'ı dışarda tutmak gerekli tabi bunu söylerken. Şu ana kadar sadece Belçika ve Hollanda'da orta sıra takımlarında oynamış bir oyuncu olarak adı okunduğunda kaşlar hafif kalkabilir ki, Engelaar aslında kadronun en yaşlı adamlarından biri. Bu sene kimsenin beklemediği şekilde playoff'larda Ajax'ı eleyip CL biletini kapan Twente'nin kaptanı-ydı. Geçmiş zaman ekine neden olan Engelaar'ın turnuva sonrası Schalke forması giyecek olması. Böyle bir adam da varmış demeyi sevenler için, dikkat edilmesi gereken bir adam, şans alırsa tabi, ki dikkat etmemek pek zor değil 1.96'lık boyuyla.

Sakatlık sonrası Van Persie'nin ne derece formunu bulduğu hala belirsizken, Babel'in sakatlanması kötü bir gelişme oldu bu arada onlar adına. Savunması hazırlıklarda ona da güven vermemiş olacak ki, Hollanda topraklarının yetiştirdiği en odun savunmacılardan Khalid the Cannibal Boulahrouz'u çağırdı Babel'in yarattığı kadro boşluğundan yararlanarak.

Van Basten'in Hollanda'sına bir türlü ısınamadım ben. Bu turnuvada da çok umutlu değilim. İtalya ve Fransa en iyi formlarına sahip değiller belki, evet, ama son Dünya Kupası finalistleri, onları bir kenara koyalım. Grubun nedense ısrarla hakir görülen takımı Romanya'dan elemelerde sadece 1 puan alabildiler ki, o performansın mutlaka üstüne çıkmalılar. Hollanda için aslında biraz maç seçen bir takım da denebilir, bu özelllik başlarına bela açar mı bilmiyorum ama dediğim gibi Hollanda bu gruptan çıkarsa benim için sürpriz olacak.

Hollanda yine beklentileri karşılayamazsa Van Basten gider mi diye düşünen varsa, hatırlatalım. Van Basten turnuva bitiminde işi bırakıp, Ajax'ın başına geçecek. Yerine Van Bommel'in kayınpederi Van Marwijk gelecek ki, oyuncularla nispeten daha iyi geçinen bir adam. Nuri'nin Dortmund'dan hocası, Feyenoord'a götüren de o, dipnot olarak iliştireyim.

Goalkeepers: 1 Edwin van der Sar (Manchester United FC), 16 Maarten Stekelenburg (AFC Ajax), 13 Henk Timmer (Feyenoord).

Defenders: 5 Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), 14 Wilfred Bouma (Aston Villa FC), 15 Tim de Cler (Feyenoord), 3 John Heitinga (AFC Ajax), 4 Joris Mathijsen (Hamburger SV), 12 Mario Melchiot (Wigan Athletic FC), 2 André Ooijer (Blackburn Rovers FC).

Midfielders: 20 Ibrahim Afellay (PSV Eindhoven), 8 Orlando Engelaar (FC Twente), 17 Nigel de Jong (Hamburger SV), 10 Wesley Sneijder (Real Madrid CF), 23 Rafael van der Vaart (Hamburger SV), 6 Demy de Zeeuw (AZ Alkmaar).

Forwards: 19 Klaas Jan Huntelaar (AFC Ajax), 18 Dirk Kuyt (Liverpool FC), 9 Ruud van Nistelrooy (Real Madrid CF), 7 Robin van Persie (Arsenal FC), 11 Arjen Robben (Real Madrid CF), 22 Jan Vennegoor of Hesselink (Celtic FC).


En çok milli olanlar,
Edwin van der Sar - 123
Frank de Boer - 112
Phillip Cocu - 101
Marc Overmars, Clarence Seedorf - 86
Aron Winter - 84

En çok gol atanlar,
Patrick Kluivert - 40
Denis Bergkamp - 37
Faas Wilkes - 35
Johann Cruyff, Abe Lenstra - 33
Ruud van Nistelrooy - 31

1 yorum:

ousvanbaaskay dedi ki...

engelaar hakkında birkaç şey de ben söyleyeyim. bu sene playoff maçları hariç pek izleyemedm kendisini ama ismini çokça duymuştum. şampiyonada süre alacağını düşünüyorum. uzun boyuna rağmen çabuk ve çok teknik bir oyuncu. tecrübesi de artısı. zaten ajax'la oynanan playoff mücadelelerinde takımı sahaiçinde çok iyi organize etti. elbette ilk 11 oynamasını beklemiyorum ama maçların son çeyreğinde marco'nun çekinmeden sahaya sürebileceği tarzda bir oyuncu.

babel'e gerçekten çok üzüldüm. hazırlık maçlarında çok formdaydı ve bu turnuvada patlama yapmasını beklediğim oyuncuların başında geliyordu. formsuz van persie'nin yerine sanırım marco kendisini düşünüyordu ama maalesef olmadı. daa çok genç önünde oynayabileceği birçok turnuva var. yerine kadroya dahil edilen halit'in de bi sakatlığı wardı bildiğim kadarıyla. marco tam hazır olmadığını düşünüp almamıştı kadroya ama elindeki hücum oyuncularını yeterli gördü sanırım.

grupta ne yapacağımızı tam olarak kestiremiyorum. zaten önceden yorum yapmak için oldukça zor bir grup fakat x-factor sneijder olacaktır. onun defansif yöndeki başarısıyla doğru orantılı bi performans sergileriz. yinede italya'nın ardından romanya ile 2.lik için kapışacağımızı ve zorda olsa gruptan çıkacağımızı düşünüyorum.