08 Nisan 2009

BG draft'ta


Bugün itibariyle NBA'e adım atacağını açıkladı Griffin, bir numarada gitmesinin muhtemel olduğu draft'a katılacağını açıklayarak. Ayrı bir iletide kendisiyle ilgili bir dosya hazırlayacağımı söylemiştim, o sebeple buyrun.

Öncelikle, NCAA'i yakından takip etmeyenler için, kendisi bir freshman değil, sophomore. Yani kolejde ikinci sezonunu tamamladı. Geçtiğimiz sezon Derrick Rose ve Michael Beasley'nin klasmanında olmasına rağmen adı pek fazla duyulmamıştı. Bunun elbette ki bazı mantıklı sebepleri var. Öncelikle, herifin fiziği bu seneye göre gerideydi geçen sene. Net bir şekilde doğrulayamadım; ancak boyunun 7-8 santim kadar uzadığı söyleniyor. Özellikle genç takımdaki basketbolcuların hayalidir, "ulan beş santim daha boyum olsa A takıma çıkardım ha" yorumlarıyla süslenen, aniden boy uzama sürprizi. İşte o sürpriz bu arkadaşa çarpmış. Gerçi boyunun kısa olduğu geçtiğimiz sezon da aynı pozisyonda oynuyormuş ve istatistikleri de dikkat çekici ama bu sezon ile karşılaştırınca? Biraz ilerleyelim derim.

İkinci önemli sebep, geçtiğimiz sezon sol dizinde "sprained MCL" yani dizin tam önünde kalan bağların esnemesi problemiyle karşılaşıp sezonu kapaması ve artroskopi olması. Doğal olarak henüz çok genç yaşta böyle bir sakatlık yaşayarak şüpheleri de üzerine çekti ama bu durum onun kolejde bir yıl daha oynamasını ve belki de bir numarada seçilmesini sağlayacak sıçramayı gerçekleştirmesini sağladı. Bu dönemde ailesi ve abisinin müthiş desteğini görmüş. Abisinin takım arkadaşı olduğunu da belirtelim.

Bir diğer önemli sebep de, bu sezon neredeyse kırmadık rekor bırakmayarak NCAA tarihine adını kazıması. Bu sezon yarım bıraktığı Texas maçıyla birlikte 35 maça çıkıp 30 double-double yaptı ki bu David Robinson'ın 31 maçlık rekorundan sadece bir eksik. Sakatlanmadan hemen önceki maçında da "Valentine's day Massacre" olarak bilinen 40 sayı 23 ribaund'luk bir performansı var. Üzerine NCAA şampiyonu Tar Heels'a karşı oynadığı oyunu ekleyin.

Şu anki profili, Charles Barkley formatında bir oyun oynayan ama geçtiğimiz sezonki fiziksel sıçraması sayesinde 2.08'lik bir Charles Barkley haline gelen bir oyuncu olarak tanımlayabiliriz. Müthiş güçlü, müthiş atlet. NCAA'e bir gömlek üstün geliyor fizik olarak, NBA'de bu böyle olmayacak ama yine de adapte olmaması için bir sebep yok. Babasının bir basketbol koçu, abisinin de oyuncu olması da oyunu nasıl bu kadar bilerek oynadığının önemli bir göstergesi. Son olarak hangi lotarya takımının kendisine en uygun olduğunu düşündüm. Şöyle bir sıralama çıktı:

1- Thunder: Hem memleketi, hem Westbrook-Durant-Green gibi fenomen bir üçlüye eklenecek olmak, hem koşan bir takımda müthiş istatistikler yapabileceği gerçeği... Sezon içinde ya da 2010 yazında alınacak All-Star bir uzun ile Thunder'ın adını sandığımızdan çok daha çabuk tepelerde görebiliriz.

2- Grizzlies: Gasol pasör bir uzun ve uzun rotasyonunun skor yükünü tek başına çekebilecek Griffin'in yanında da müthiş bir tamamlayıcı olacaktır. Grizzlies de Griffin eklemesi ve Conley-Mayo-Gay-BG-Gasol beşiyle erken gelecek başarılardan sadece doğru bir koç uzaklığında olacak.

3- Kings: Pasör bir uzun olan Hawes ile beraber oynamak onun için müthiş bir avantaj olabilir. Dakikalarını da Thompson ile paylaşacağını düşünürsek Sacramento halkının uzun rotasyonuna dönüp bakmasına gerek kalmayacak.

14- Wizards: Jamison'la daha yeni kontrat imzalandı, ayrıca Griffin Arenas ve Butler'dan top bekleye bekleye karalar bağlayacaktır.

15- Bucks: Aman yarabbi...

16- Clippers: Hadi kaçtım, görüşürüz.

Hiç yorum yok: