12 Nisan 2009

Nike Hoop Summit 2009 - 1

Basketbolda artık internetin de katkısıyla enformasyon trafiği çok daha rahat, çok daha hızlı bir hal aldı ve bu da bu sporu kuşkusuz futbol gibi çok daha global bir hale getirdi. Bu globalleşme ve popülarite artışı sadece oyuncular ve fan'lar için değil, "scouting" denilen oyuncu takip müessesesinde de inanılmaz ilerlemelere sebep oldu. NBA'de Petrovic'le başlayan yetenekli uluslararası oyuncu akımı, birçok takımın aklını çelerek yakın geçmişte gözlerini dünyanın geri kalanına çevirmelerini sağladığını gördük ve artık bu oyuncular çok küçük yaşlardan itibaren adım adım takip ediliyorlar.

Nike Hoop Summit de işte burada devreye giriyor benim favori organizasyonlarımdan biri olarak. Bir kere zamanlaması çok iyi, March Madness'la NBA play-off'ları arasındaki, sezonun en kötü kısmı olan felaket sezon sonu maçlarıcivarına denk geliyor. Mantık şu, Amerika'nın en gözde lise son öğrencileri karması (ki çoğu bu sıralarda seneye gidecekleri koleji açıklarlar), aynı yaş grubundaki uluslararası karmayla karşılaşır.

Piyasada isim yapamamış veya değerini yükseltmek isteyen genç yetenekler için bulunmaz bir fırsat çünkü yüzlerce gazeteci, kulüp yöneticisi ve scout'un bütün dikkati buraya çevrilmiş durumda. Bu sene Portland'da yapılacak organizasyon, şu an aktif olan uluslararası oyunculardan aşağıdakilerin hepsi bu atraksiyonda yer almış isimler. Dirk Nowitzki (Dallas), Tony Parker (San Antonio), Vladimir Radmanovic (Charlotte), Andrea Bargnani (Toronto), Dan Gadzuric (Milwaukee), Darius Songaila (Washington), Sergio Rodriguez (Portland), Yi Jianlian (New Jersey), Luis Scola (Houston), Roko Ukic (Toronto), Nicolas Batum (Portland), Mouhamed Saer Sene (New York), Alexis Ajinca (Charlotte).

Mesela evvelki seneki maç çok iyi olmuştu. Batum, inanılmaz oynamış ve bir anda top 10'e kadar yükseltmişti piyasasını (sonraki kalp sıkıntısı yüzünden ilk turun sonlarına kadar kaydı), o maçta Derrick Rose'a karşı açık alanda beklenmedik bir oyun oynayan Finli oyun kurucu Koponen de, bir anda kendini draft edilirken bulmuştu. Bu arad üstteki scouting işinin ciddiyetini kavramayan varsa hala, bu Koponen'i Jerry West'in bizzat Finlandiya'ya giderek izlediğini söyleyeyim.

Amerikan takımında ilk olarak adının anılması gereken adam tabi ki John Wall. Süperstar potansiyelli yeni bir point guard. Henüz hangi kolejde oynayacağını açıklamamış olması da onu özel kılan bir diğer unsur. Bu ismi bir kenara not alın. Wall'un dışında, bir diğer kararını henüz vermeyen solak guard Xavier Henry, North Carolina'ya Hansbrough'yu unutturabilecek potansiyeldeki John Henson, Georgia Tech'i seçen atletik forvet Derrick Favors, Kentucky'i seçen ve bol bol pohpohlanan uzun DeMarcus Cousins, piyasası az da olsa düşen ama hala çok büyük potansiyel olduğu söylenen taze USC'lı Renardo Sidney de Amerika takımının diğer dikkat edilesi adamları. Onları ileride zaten daha çok yazma şansı bulacağız, koleje başladıkları zaman. O yüzden diğerlerine bakalım.

Dünya karması da hakkaten merak edilen adamlardan oluşuyor bu sene, geçen seneki fiyaskonun ardından. Ricky Rubio elbette böyle bir organizasyona ihtiyaç duymadığı için gelmemiş veya çağrılmamış ama yine de özellikle benim merak ettiğim çocuklar var. Kısa kısa bakalım,

Matias Nocedal - G - 1990 - Tau Ceramica - Arjantin

Arjantin, Amerika kıtasının son U18 turnuvasında finalde ABD'yi yenip şampiyon olmuştu. Nocedal finalde sadece 16 dakika oynamasına rağmen ABD'ye 15 sayı atıp, maçı daha sonra değineceğimiz Gaynor'la beraber Arjantin'e rahat şekilde kazandırmıştı. Avrupa'nın yetenek avcılığı bakımından en elit takımlarından biri olan Tau da kayıtsız kalamadı bu atletik Arjantinli'ye. Şu anda İspanya 2. liginde Girona'da kiralık olarak tecrübe kazandırılıyor.

Edwin Jackson - G - 1989 - Asvel Villeurbanne - Fransa

Jackson geçen sezon Galatasaray'a elenen Asvel'in Uleb Cup kadrosundaydı. O da, Nocedal gibi, ikinci lige kiralandı ve Nanterre'de tecrübe kazanıyor. Bizim büyük takımlarımızın da öğrenmesi gereken şeyler bunlar. Edwin Jackson, iki pozisyon arasında kalmış oyunculardan biri. 1 numara fiziğinde bir şutör, daha çok Avrupa'da iş yapacak bir oyuncu izlenimi veriyor. Son U-20 turnuvasında dikkat çeken adamlardan biriydi yine de.

Nikos Pappas - G - 1990 - Real Madrid - Yunanistan

Pappas, 2008 Albert Schweitzer'ın MVP'si. O turnuva boyunca hakkında çok iyi şeyler okuduğumu söylemeliyim. Son Avrupa U-18 turnuvasında da en iyi guard seçilmişti, bu da ona Real Madrid'in kapısını açtı. Yine NBA'den ziyade Avrupa'da çok iş yapması beklenmesi gereken adamlardan biri.



Mateo Gaynor - G - 1990 - Benetton - Arjantin

Yukarıda bahsettiğim gibi, Nocedal'le birlikte Arjantin'in yaş grubunda ABD'yi yenip şampiyon olmasını sağladılar. Size'ı oldukça iyi. Ginobili'nin yetiştiği Arjantin'in BQT Akademisi çıkışlı, bu sezon Benetton ona yatırım yapmaya karar verdi ve kontrat verdi. O da şu an Arjantin'de kiralık oynuyor.



Mamadou Samb - F - 1989 - Barcelona - Senegal

Cheikh Samb'ın kardeşi. Abisine oranla daha yetenekli olduğunu söylemek gerek. 3. ligde, Barcelona'nın pilot takımlarından biri olan Almeda'da kiralık oynuyor. Savunma ve şutu üzerinde çalışırsa, sahip olduğu atletik özellikler onu draft için şanslı bir adam yapabilir, ben pek sanmıyorum. Öte yandan hayatta kapağı bir şekilde Barcelona'ya atsam, NBA, savunma, şut gibi şeyler benim için ne ifade eder, ya da ben ipler miyim ondan da emin değilim.

Tomislav Zubcic - F/C - 1990 - Cibona - Hırvatistan

İşte bir başka merak ettiğim adam. Son U-18 turnuvasında adı not edilen, Cibona'nın son zamanlada çıkardığı en önemli oyunculardan biri. Şut atabilen 2.10'luk uzunlar, çilli kızıllar gibidir. Mutlaka şans vermelisin, yoksa pişman olan sen olursun.



Milan Macvan - F/C - 1989 - Hemofarm - Sırbistan

Macvan'ı birkaç kez izleme fırsatım oldu. Biraz Kevin Love'ı andıran bir adam. Aslında dış şut kullanan pivotları sevmem ama Macvan çok yönlü bir adam. Pota altında bitiriciliği biraz Pekovic'i andırıyor, onun kadar keskin olmasa da ama pas özelliği çok büyük bir artı. Ben onun da yakında Euroleague oynayacak oyunculardan biri olmasına kesin gözüyle bakıyorum. NBA için o da undersized biraz. Ama onun da Dünya U19 şampiyonasında Amerika'yı yenen ve Avrupa U20 şampiyonu olan Sırp takımlarının en önemli adamlarından biri olduğunu söylemek gerek.

Donatas Motiejunas - C - 1990 - Zalgiris - Litvanya

İşte tüm gözlerin üzerinde olacağı adamlardan biri de Motiejunas. Şu an Avrupa'nın en umut veren genç uzunu, 2. Andriuskevicius vakası olmasından korkanlar elbette olabilir ama Donatas uzun süredir bilinen bir oyuncu ve Rubio'dan sonra Amerikalı'ların en değer verdikleri adam. O da zaten bu değeri U18 seviyesinde 2007'de MVP olarak haklı çıkardı. Ne kadar gelişim kaydettiğini görmek gerekir. Ayrıca saçlar çok iyi.

Kevin Seraphin - F/C - 1989 - Cholet - Fransa

Seraphin'i izleyemedim, ama undersized bir oyuncu. Oynadığı U20 turnuvasında da aklımda kalmamış. Yeni nesil siyahi Fransız uzunlara bir yenisi ekleniyor muhtemelen.

Zhang Dayu - C - 1991 - Zheijang - Çin

2.20'ye yakın Çinli bir pivot Zhang. Hakkında hiçbir şey bilmiyorum ama yaş konusunda sıkıntı olduğunu okumuştum bir yerde. Kötü niyetli olmamak lazım, Çinli nüfus memurlarının görevi de kolay değil sonuçta, empati kurmak lazım beyler. Yapıcı olalım.

Bu arada maç bu gece, sabaha karşı 05:00'te. Uyku tutmazsa, o saatte yapılacak daha iyi bir işiniz olacağını zannetmiyorum. Link avına çıkıp, izlenebilir. Tavsiye ediyorum.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Yaziyi biraktigim nokta:
" Vladimir Radmanovic (Charlotte)"

Saka bir tarafa, eline saglik, iyi oldu ogrendigimiz.