01 Haziran 2008

Euro 2008 Kadroları - 13 : Fransa


Geniş kadro açıklayıp, daha sonra sayıyı düşüren takımları sona bırakmak istemiştim ama nerdeyse unutmuştum açıkçası. Zidane'sız ilk büyük turnuvaya çıkacak olan Fransa, bir türlü alışamadığım o kırmızı deplasman formasını giymediği takdirde sempati duyduğum bir takım.

İlk kadrolar açıklandığında en büyük münakaşayı çıkaran olay, tabi ki Trezeguet'nin olmamasıydı. Domenech'in son zamanlarda Trezegol'ün en büyük hayranlarından birini olmadığını zaten biliyorduk, bu da Euro 2008 için çağrılmamasını çok büyük bir sürpriz olarak karşılamamamın sebebi. Yoksa Trezeguet gerçekten de harika bir sezon geçirdi ama dediğim gibi bu performansa bakılarak yapılmış bir seçim değil. Benzema - Henry'nin arkasında oturtulduğunda Trezeguet'nin uslu duracağını hiç zannetmiyorum.

Fransa ofansif olarak yine şöhretli bir rotasyona sahip olsa da, bunu uygulamada çok verimli olarak gösterdikleri söylenemez. Eleme maçlarında yine kimi maçlarda çok zorlandılar, şimdi ki kadroya baktığımızda 3 yıldız 1 yıldız adayı forvetleri (Henry, Anelka, Benzema / Gomis), bu adamları devamlı destekleyecek gole dönük adamlar (Ribery, Govou, Nasri, Malouda) var ama ofansif anlamda kapasitelerinin çok altında olduklarını söylememiz yanlış olmaz.

Orta sahada Domenech'in kimleri tercih edeceğini kestiremiyorum. Takımın veteranlarından Vieira'nın oynaması tabi ki kimseyi şaşırtmaz ama onun Inter'de sezonu çok formsuz kapadığını ve hala sakatlığı bulunduğunu hatırlatmak istiyorum bu noktada. Oyununu beğendiğim adamlardan Toulalan'ın, Domenech'ten alacağı her şansı eminim ki iyi kullanacağını düşünüyorum ki, Makelele'nin de yaşını düşünerek Chelsea'yle çok yıpratıcı bir sezon geçirdiğini unutmayalım. Hangi ikili oynarsa oynasın savunma olarak bir sıkıntı çekmeyeceklerini düşünüyorum.

İtalya'yla beraber çıkarlar, Hollanda'ya şans vermiyorum ben. Bu arada grupta Romanya'nın da o kadar kolay lokma olmayacağını söylemem gerek. Fransa ikinci olarak çıkarsa büyük ihtimalle İspanya'yla eşleşecek. 2006'nın bir nevi rövanşı olacak bu olası eşleşme. Liderlik çok önemli bu grupta.

Goalkeepers: 23 Gregory Coupet (Olympique Lyon), 16 Sebastien Frey (Fiorentina), 1 Steve Mandanda (Olympique Marseille).

Defenders: 3 Eric Abidal (Barcelona), 2 Jean-Alain Boumsong (Lyon), 14 Francois Clerc (Olympique Lyon), 17 Sebastien Squillaci (Olympique Lyon), 5 William Gallas (Arsenal), 13 Patrice Evra (Manchester United), 19 Willy Sagnol (Bayern Munich), 15 Lilian Thuram (Barcelona).

Midfielders: 21 Lassana Diarra (Portsmouth), 6 Claude Makelele (Chelsea), 7 Florent Malouda (Chelsea), 11 Samir Nasri (Olympique Marseille), 20 Jeremy Toulalan (Olympique Lyon), 4 Patrick Vieira (Inter Milan), 22 Franck Ribery (Bayern Munich).

Forwards: 8 Nicolas Anelka (Chelsea), 9 Karim Benzema (Olympique Lyon), 10 Sidney Govou (Olympique Lyon), 18 Bafetimbi Gomis (St Etienne), 12 Thierry Henry (Barcelona),


En fazla milli olanlar,

Lilian Thuram - 138
Marcel Desailly - 116
Zinedine Zidane - 108
Patrick Vieira - 105
Dider Deschamps - 103

En çok gol atanlar,

Thierry Henry -44
Michel Platini - 41
David Trezeguet - 34
Zinedine Zidane - 31
Just Fontaine, Jean Pierre Papin - 30

4 yorum:

ynwa dedi ki...

domenech gene cok acaip tercihler yaptı bu turnuvada da.

EPL'de yılın 11'ine seçilen bacary sagna'nın yerine o mevkide sagnol ve clerc'i tercih etmesi.

flamini gibi gene müthiş bir sezon geçiren adamı lassana diarra sevdası yuzunden dısarda bırakması ki vieira ve makelele'nin durumları goz onune alındıgında onun enerjisi takım için cok değerli olabilirdi.

mexes'ten trezegol gibi hazzetmedigini biliyoruz ama böylesine bir sezondan sonra artık bu turnuvada olacagını dusunuyordum. onun yerine de boumsong - squillaci tercih edildi vs vs.

saha içinde de takım, hucumda ciddi sıkıntılar yaşıyor. yaratıcılıktan baya uzakta gozukuyorlar. hoş, domenech geldiginden beri bu böyle; değişeceğini de sanmıyorum. fransa 2006'da oldugu gibi gene başarılı bir turnuva geçirirse(netice anlamında), bu yine domenech'e rağmen olacaktır benim görüşüm.

Adsız dedi ki...

Makalele ve Thuram'ın yaşı iyice kemale erdi, alternetifleri Lassana Diarra ve Squillaci çok matah adamlar değil. Sonunda Frey inadını kırmışken, Mexes ve Flamini'nin de bu kadroda olması gerekirdi. Sırf Mexes tercihi bile Fransa'nın eve erken dönmesi ve Domenech devrinin sonu demek olabilir. Boumsong pimi çekilmiş el bombası gibi adam, inşallah elinde patlar Domenech'in.

Sheed dedi ki...

vieira'nın sakatlığının ciddiyetinin ortaya çıkması sonrası flamini'nin kadroya geri çağırılabileceği konuşuluyor.. bu sakatlık domenech için bi şans olabilir, tabi kullanabilirse.. muhtemelen toulalan-makelele ikilisi tercihi olacaktır ama.. açıkçası makelele'nin yerine flamini tercihi çok daha mantıklı olur bence..
mexes'nin kesilmesi de bi başka saçmalık bana kalırsa.. buna rağmen ribery-nasri-benzema üçlüsü beklentilerin üstüne çıkar ve grubu birinci tamamlar fransa.. romanya-italya da ikinci sıra için kapışır.. seedorf'tan yoksun hollanda'nın işi zor..

netknight dedi ki...

Kadro tercihleri üzerine yaptığınız yorumlara ben de katılıyorum.İlaveten,Fransa'nın temposuz futbolunu Makelele-Vieira ikilisine bağlıyorum.Çok iyi 2 ön libero,iyi takım savunması yapan ve az gol yiyen bir Fransa ama orta sahanın ortasından gelen hücuma 0'a yakın katkı.Öte yandan bir de Gerard ve Lampard'ı düşünün.sheed'in dediği gibi Flamini bu temposuzluğa çare olabilir(di)...Yine de sağda Ribery,solda Malouda(ya da Nasri---belli ki Govou'yu sağ kanatta düşünüyor, hiç izlemedim Nasri'nin hangi mevkide oynadığını milli takımda ama sistem gereği sol kanatta oynayacağını tahmin ediyorum--)ileride Benzema ve Henry(biraz önce baktım 44 golle Fransız milli takımında tüm zamanların en çok gol atan futbolcusu).Yani gözümüzün üstünde olduğu 4 futbolcu var.Bir de Gomis var tabii Domenech,Gomis'e "Semih sendromunu" yaşatmazsa.