04 Nisan 2009

NCAA Final 4


Çok uzun tutmaya gerek yok, 2-3 kelime etmek gerek ama.

Michigan St taraftarı arkasına alıp oynayacak ama UConn'un epey size avantajı var. O konuda ne yapacaklar bilmiyorum. UConn'u bir şekilde şaşırtmaları gerek, aklıma tek gelense, uzunları Goran Suton'a dışarda şut yaratabilirlerse, Thabeet ve Robinson gibi adamların tamamen gömülmelerini bir nebze engelleyebilirler. Seyirci işi nasıl etkileyecek bilmiyorum, sonuçta maç Detroit'te ve bir sürü Spartan orada olacak ama çok büyük bir faktör olmaz gibi geliyor bana. Tüm takım gibi Raymar Morgan'ın da adam gibi oynaması gerekiyor, istediğimi göremedim ondan şu ana dek. UConn diyorum ben yine de.


Villanova çok iyi savaşarak geldi öbür tarafta ama UNC, Nova'nın oynadığı bütün takımlardan daha iyi hücum yapabilen bir takım. Tabi kolej maçlarında hiçbir zaman unutulmaması gereken birşey var ki, bana göre, o da Final 4'a gelince beklemediğiniz eller titremeye başlayabilir.

Bir de bu baya güzel bir match-up oldu, 2005'teki olay maçın rövanşı olacak. Bilmeyenler için hatırlatayım, 2005'te Sweet 16'de eşleşmişlerdi. Villanova'da Randy Foye, Allan Ray ve Kyle Lowry vardı. Carolina ise o yıl 4 oyuncusunu sokacaktı lige, yıldızlar topluluğu; Felton, McCants, Marvin Williams, May. Son 10 saniye kala Villanova 3 sayı gerideyken, o ana kadar 2/14 atmış Allan Ray içeri girmişti ve hafif bir temasa rağmen basketi atmıştı, düdük çalmış ve herkes basketi verecek mi hakem diye beklerken, hakemlerden biri ısrarla inanılmaz bir steps çalmıştı. Taktik faulü McCants 1/2 atmış, Lowry'nin üçlüğü yetmeyince de 1 sayı farkla Tar Heels maçı almıştı, sonra da şampiyon olmuşlardı zaten gidip. Ama Villanova'lılar benim bildiğim kadarıyla bu maçı hala hatırlarlar, hatta pozisyonda faulü yapan UNC'lı Melvin Scott, düdük çaldığında faulü basketten önce çalmış olmaları için dua ettiğini, stepsi duyunca çocuklar gibi sevindiğini söylemişti. Güzel bir match-up olduğunu söylemiştim, değil mi?

2 yorum:

mutu dedi ki...

Final-four'a kalan takımlardan mock draftlarda lottery pickler arasında, hatta ilk tur seçimleri arasında neden bu kadar az oyuncu var? Özellikle bu seneye özgü bir şey mi, yoksa NCAA in doğası mı bu?

sedat dedi ki...

mutu,

özellikle yeni cba'yle gelen yaş kuralı kolej basketboluna bana göre baya zarar verdi. yetenekli lise son sınıf öğrencilerin çok büyük bir kısmı, yaş sınırını doldurmak için artık kolejde bir sene geçirip draft'a giriyorlar. bu da her sene değişen kadrolar, her sene tekrar yapılanma demek kolej programları için. uconn, unc gibi kadrolarını koruyabilen takımlarsa yaş avantajının ve birbirleriyle daha fazla oynamış olmanın verdiği farkla daha tepede yer alabiliyorlar. nba scout'ları da yaşlara göre değerlendiriyolar bu oyuncuları. misal, blake griffin geçen sene girseydi drafta, nerden seçilirdi bilemezdik. bu konuyla ilgili yazacağım ilerde, yaş sınırının yukarı çekilmesi gerekliliği hakkında.