04 Eylül 2009

Chelsea'yi bekleyen tehlike

Chelsea'ye gelen transfer yasağından az çok haberiniz vardır hepinizin. Bilmeyenler için toparlamak gerekirse, genç yetenek Gael Kakuta'nın Lens'dan transferi sırasında yapılan usulsüzlük nedeniyle FIFA, hem Kakuta'ya hem de Chelsea'ye ağır bir ceza verdi. Chelsea, önümüzdeki iki transfer periyodunda hiçbir yeni oyuncuyla imzalayamayacak. Bu devre arasında veya önümüzdeki yaz sıfır transfer demek ki, Chelsea gibi alışverişi seven bir kulüp için çok ağır bir ceza. Neden mi? Birazdan anlatacağım.

Chelsea büyük ihtimalle çok sert bir itiraz edecektir FIFA'ya, muhtemelen de bir indirim falan alacaktırlar. Roma da Mexes transferinde benzer bir ceza almıştı ama cezaları 2'den 1 transfer dönemine inmişti. Fenerbahçe'nin geçen hafta elediği Sion da Al-Ahly'den aldığı Mısırlı kaleci Essam El Hadary'nin transferinde usulsüzlük yapmış ama aldığı ceza dondurulmuştu. Matuzalem'in Shakthar'dan Zaragoza'ya geçtiğinde de, İspanyol takımın büyük bir para cezası aldığını hatırlıyorum.

2005'te Frank Arnesen'in staff'a katılmasının ardından Chelsea sadece A takım için değil, alt yaş kategorilerinde de yetenekli oyuncuları birer birer kadrosuna kattı. Şu an Chelsea'nin kadroda yer bulamayan, hem kendi akademisinden hem de değişik ülkelerden topladığı birçok genç oyuncusu var.


Blackburn'e kiraladıkları 89'lu Arjantinli forvet Franco Di Santo bu sene Premier Lig tecrübesi kazanacak, Di Santo aynı zamanda Arjantin U20 takımının değişmezlerinden. Bu sene Manchester City'den aldıkları 89'lu forvet Dean Sturridge'ın gelecekte milli takımın değişmezlerinden biri olması bekleniyor. 88'li Sırp orta saha oyuncusu Nemanja Matic bu yaz Kosice'den alındı, milli takımda yer bulan bir yetenek. Yine Twente'de kiralık oynayan 89'lu defans oyuncusu Slobodan Rajkovic ve 89'lu Slovak forvet Miroslav Stoch var. Wolves'a kiralanan altyapı ürünü 88'li İngiliz stoper Mancienne, yaş gruplarında milli takım kaptanlığı yapmış bir oyuncu. Yine 89'lu defans oyuncusu Sam Hutchinson da Mancienne gibi Chelsea akademisinden. Bu sene Wigan'da bulunan 89'lu forvet Scott Sinclair de devamlı olarak genç milli takımlarda yer alan bir isim. Bunların dışında daha küçük yaş gruplarında (90+) Kakuta gibi, aralarında Türk oyuncu Gökhan Töre'nin de olduğu, birçok oyuncu var. Uzatmayalım, bu işi takip eden ve bu oyuncuları benden daha iyi bilenler mutlaka vardır ve bu çocuklar hakkında dünya kadar yazı yazılmıştır şimdiye dek. Herneyse.

Önümüzdeki Ocak ayında Afrika Kupası var. Kalou, Drogba, Essien ve Mikel'den yararlanamayacaklar. Mesela Anelka'nın olası bir sakatlığında forvette ellerinde sadece genç Sturridge kalacak. O periyotta takviye yapamamak Chelsea'nin opsiyonlarını kuşkusuz kısıtlayacak.

Eğer cezada indirim olmaz ve gelecek yaz da transfer yapamazlarsa, yukarıda saydığımız oyunculardan mutlaka yararlanmak durumunda kalacaklar. Aynı zamanda da transfer teklifi alan oyuncularına veya kontratında zam isteyen oyunculara karşı, transfer yapamayacakları için, ellerinde koz olmayacak.

Tabi bütün bunlar kriz senaryoları, cezanın Chelsea'ye uzun maratonda verebileceği handikaplar. Benim görüşüm, itiraz kabul edilir. En kötü indirim yapılır ve tek dönem transfer yasağıyla iş kapanır.

Hiç yorum yok: