19 Ekim 2009

Spor Skandalları #7: Ankaravoltranı


Bu konu hakkında çok kafa yormadım, yoranları da çok takip etmedim. Sadece sokakta yürüyen normal bir vatandaş olarak bazı sorulara cevap arıyorum şu aşamada. Sorduğum soru da, geçtiğimiz günlerde Adnan Polat'ın yaptığı açıklamaya paralel: Madem kaputu açtın, aküyü niye çaldın?

Ben hukukun üstünlüğüne inanan birisiyim. Alınan kararlarda genel hukuk ilkesinden hareket edilmesinden yanayım. Bazı kararları anlayamıyorum. Burada eğer böyle bir suç varsa, böyle bir ceza gerekiyorsa o zaman iki kulübün birlikte küme düşmesi gerekirdi.

Biraz fikir jimnastiği yapmakta, düşünen adam olmakta fayda var. Burada mağdur kim? Kafasına göre başkan değiştiren, aile şirketi Ankaraspor mu? Yoksa kafasına göre başkanlık yaptığı klübü değiştiren Ahmet Gökçek ve buzdağının hem görünen hem de görünmeyen kısmı olan Melih Gökçek mi? Yoksa bu karambolde Ankaraspor'un kanını sivrisinek gibi emip dokuz oyuncuyu vakumlayan Ankaragücü mü? Jürgen Rober?

Bu işin bana göre bir açısı var, o da gayet ortada. Ankaraspor iyi ya da kötü ligin gediklilerinden biri olmuş, orta kalite bir kadroya sahip, istikrara uzak olmayan bir klüptü. Sezon öncesinde bu takımın en önemli ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci oyuncuları olan Çakır, Risp, Ediz ve Muhammet Hanifi Ankaragücü'ne giderken Özer Hurmacı'nın gölgesinde uyuduk. Halbuki ta o zamandan belliydi bu garipliğin cereyan edeceği. Daha sonra Ahmet Gökçek, yaşının da verdiği heyecanla, FM'de cheat yapan bir wanker edasıyla hemen koltuğunu değiştirdi. Halbuki bu transferlerle yetinip, Ankaraspor'un küme düşmesini bekleyip usülüne daha bi' uyarak geçebilirdi yeni görevine.

Ancak, Ankaraspor elinde olmayan aile mevzuları ile paramparça olup, bir de ikinci lige sallandıysa, bu işin asıl kaynağı olan Ankaragücü ve Ahme(lih)t Gökçek de Türk futbolundan sonsuza kadar temizlenmeliydi. Sonra da soruyoruz, "futbolumuzdaki sorun"u. Sorundan başka ne var ki?

Konu hakkındaki fikirleri yorum kutucuğunda görmekten mutluluk duyacağım.

10 yorum:

libertyfighter dedi ki...

ikisinide dusururse bu sefer bank asya'da sike olur.
isin ilginci simdi ankaragucu gercekten kume dusse ankaraspor'u bir daha mi dusurecekler?

Yavuz dedi ki...

Niye Ankaragücü değil de Ankaraspor ceza alıyor sorusunun cevabı son basın toplantısında verilmişti:
http://www.haberx.com/Spor-Haberleri/Ekim-2009/Ankaragucu-daha-koklu-bir-kulup.aspx

Bu örnekte etkisiz eleman olan kulüp Ankaraspor olduğundan karar bana da doğru geliyor. Yalnız bu işe sebep olanların cezası daha ağır olmalıydı kısmına tamamen katılıyorum.

verde dedi ki...

bence ikisinin de amatör kümeye düşürülmesi gerekirdi. bu arada özür kabahatten büyük olmuş, nasıl daha tarihi olan klüp ligde kalıyor yahu?

verde dedi ki...

sözün özü, bana göre ankaragücü'nün bu güçlenme operasyonuna çanak tutan bir karar verilmiştir, ankaraspor tek başına düşürülerek.

ai#" dedi ki...

ikisinin birden amator kumeye dusurulmesi cok agir olurdu, 2 tane gozunu hirs burumus adam yuzunden birisi cok koklu bir baskent digeride seninde dedigin gibi bu ligin gediklileri arasinda yer almaya basliyan bir takim icin cok ama cok agir bir karar olurdu,
belediye baskanlarinin elinden futbol takimlari artik kurtulmali, sadece belediye takimlari kamunun imkanlarini kullanmasinin baslibasina haksizlik olmasi bile bu tur adamlarin ellerinin bu islerden cekmesi icin yeterli bir neden.
bundan yillar once melih gokcek Turkiye Ankaradan yonetiliyor fenerbahce niye ankaradan yonetilmesin deyip baskanliga adayim dediginde ne tur bir belanin ankaraya basina baska turlu geldigini sanirim anlamis olmaliydik.

Alp dedi ki...

ben de ikisinin birden amatör kümeye hatta halısahaya düşürülmesi taraftarıyım. bu karar şu anlama geldi şu an: "ok beyler bu işte bi sorun yok, ama aynı ligde oynarsanız aranızdaki maçlar, şike söylentileri falan sıkıntılı olucak. ankaraspor idareten 2. ligde oynasın bikaç sene sonra düzeltiriz durumu."

böyle hadiselerde geçmişine köküne falan acırsan olmaz abicim. ya ikisi de kalsaydı ya da ozanın dediği gibi ikisi de amatör küme. bu işin başka oluru yoktu. ama oldu.

ai#3 dedi ki...

aynı tarz bir olayda avrupada oldumu veya olduğunda ne karar verildi bilmiyorum ama azılı şike olaylarında bile bazı takımlar amatör kluplere düşürülmedi bi alt liglere düşürüldü

pompelmo dedi ki...

Ankaraspor bir suça istinaden cezaolarak küme düşürülmedi. Bir gurubun iki klübü birden yönetmesinde hukukaaykırı bir şey yok, bu iki kulübün aynı yarışmada yer almasında arıza var.

TFF iki kulübün tek elden yönetildiğine, bir nevi Ankaraspor'un Ankaragücü'nün pilot takımı haline geldiğine kanaat getirerek daha genç olan kulübü küme düşürdü.

Burada sanki bir düzenbazlık yapıldığı için Ankaraspor küme düşürülmüş gibi algılandığından bu tür yorumlar yapılıyor. Öyle olsa Ankaragücü de o dolandırıcılığın tarafı olduğundan elbette onun da düşürülmesi gerekirdi. Ama Ankaraspor'un Ankaragücü'nün pilot takımı olarak gördüğünüzde o transferler de bir acaiplik yok, küme düşürme kararının tam sebebi de bu. Pilot takım uygulamaları, alt liglerde mücadele eden ikinci, üçüncü takımlar olağanken bu özellikle yöneticilerdeki bu kafa karışıklığını anlayamıyorum.

CaRtMaNtR dedi ki...

Benim anlamadığım bu olay neden sezon başında yapılmadı. The Gökçeks A.gücü yönetimini parselleyip Ankaraspor yönetimi için belediyenin çaycısını odacısını filan ayarlayabilirlerdi.

Bu konuda aklımda iki komplo teorisi oluşuyor

ilki geçen sezonun sonunda Hacettep yani G.Birliği'nin pilot takımın ligden düşmesi ile ancak yürürlüğe giren aynı başkana bağlı iki klübün aynı ligde oynayamamasını mümkün kılan kuraldan haberdar olmamaları ki bana sorulursa kural kanun tanımayan bir aile oldukları için çokta uçuk bir teori değil.

Bir diğeri ise geçen sezon sonunda Banka Asya Play Off liginde Kasımpaşa'nın üst lige çıkabilmesi sonucu o dönemde planlanan birleşmeden vazgeçilerek hükümete ters giden İzmir ilinin bir takımınında bir üst lige çıkabilmesi için ekstra bir şans daha yaratmama amacı olabilir. Bu teori belki biraz daha dolaylı gibi görülsede şahısların zihniyetini düşününce olmaz diyemem.

Hele sezon sonunda Antalya'da küme düşerse bu teori daha sağlam hale gelir .

The Alp dedi ki...

Kulüplerin ve o kulübün taraftarlığını yapan sokaktaki şahısların suçu yok, o takımlarda oynayan oyuncuların da suçları yok; o yüzden bu adamların(bu işi planlayan yöneten, işi ayarlayan) adamların gönderilmeleri gerekirdi; biliyorum çok ütopik ve ülke gerçeklerine uymayan bişey istiyorum ama bana kalırsa doğrusu bu olurdu..