16 Mart 2008

Kırmızı Kart


Dünkü Bursa - Çaykur Rize maçında Rize'li Serhat Akyüz (kendisi Saffet Akyüz'ün yeğeni oluyor, evet) kronometreler 02:55'i gösterirken ikinci sarıdan atılarak, hatırladığım kadarıyla en erken kırmızı kartı gören adam oldu Türkiye'de.

Dünya'da rekor kimde diye kısa bir arama yaptım, genel olarak kesin bir cevap bulamadım ama bazı rakamlar var tabi.

Dünya Kupaları tarihinde en hızlı kırmızı kart 86'da Uruguay'lı Jose Alberto Batista'ya ait. İskoçya'ya karşı 56 saniye dayanabilmiş Batista.

Yeni transfer olduğunuz bir takımla en kötü nasıl başlayabilirsiniz mesela ? Ade Akinbiyi, Burnley'de ilk maçında oyuna girdikten 2 dakika sonra Sunderland'li George McCartney'e kafayı koyar. Ama rekor bu da değil. Debut maçında görülen en hızlı kırmızı kart, 97'de kupada Birmingham'a karşı oynayan Arsenal'de, oyuna uzatmalarda giren 19 yaşındaki Jason Crowe, 33 saniye sonra atılarak rüya gibi bir başlangıç yapar kariyerine.


Debut ibaresini kaldırırsak, rekor inanılmaz bir dereceye taşınıyor. 2000'de Swansea'nin Jamaika'lı forveti Walter Boyd oyuna girer ve henüz top oyuna girmeden kırmızı kartını görür ve tünele geri döner. Rekorun diğer ortağı daha tanıdık biri. Geçen sene Reading - Sheffield Utd. maçında 2. yarı oyuna giren emektar Keith Gillespie yine top daha oyuna girmeden Reading'li Hunt'a bir tane geçirir ve geldiği yoldan geri çıkar.

2000'de Wolves'a karşı oynayan Sheffield Wednesday kalecisi Kevin Pressman maçın daha 13. saniyesinde ceza sahası dışında topa elle müdahele edince kırmızıyı görür. Bu İngiltere'nin resmi olarak en hızlı görülen kırmızı kartı. Yine 95'te Blackburn kalecisi Tim Flowers 72. saniyede Leeds forveti Brian Deane'i indirince benzer bir akıbete uğrar.

Ama bilinen en hızlı kart İngiltere'de bir amatör maçta çıkar. İngiliz forvet Lee Todd, hakemin santra düdüğünü çok yüksek sesle çaldığını düşünür ve kendi kendine, "Fuck me, that was loud." der ve 2. saniyede hakemden kırmızıyı görür.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

benim hatirladim 5. saniyede rekor, santra yapiliyor ve bizi, amca oglu yapilir yapilmaz ayaga daliyor ama hangi mac hangi oyuncu felan hic aklimda degil malesef.

Adsız dedi ki...

bir istanbul - g.birliği hatırlarım. g.birliğinden bir oyuncu daha 1. dakikada gole giden adamı düşürüp kırmızı kart yemişti. Öküz istanbul bütün maçı 1 kişi fazla oynamasına rağmen maç 0-0 bitmişti.