04 Aralık 2007

Maradona'nın tartısı


Futboldaki bireysel ödüllere pek önem vermem. Kaká bu sene France Football'un ödülünü aldığında Messi ve Ronaldo'yu geride bırakmasını makul bulmuştum. Nitekim Şampiyonlar Ligi'nde Milan - Man Utd eşleşmesinde Ronaldo varlık göstermemiş, Kaká ise kendi takımını sırtlayıp sürüklemişti. Messi'nin yeteneklerini masaya koymamak lazım zira Barcelona çok da iyi bir sezon geçirmedi. Kaká'nın eşsiz Milan sisteminde onun sorumlu yükü kaldırabilecek dünyadaki tek futbolcu olduğunu düşündüğümü belirterek asıl noktaya geleyim. Diego Maradona ödülün açıklanmasından sonra Rooney, Messi ve Ronaldinho'nun Kaka'dan daha iyi futbolcular olduklarını belirtmiş. Argüman olarak da "Milan çok Kaká'ya dayalı oynuyor" demiş. Çocuğun günahı ne diye sormak lazım. Maradona'nın da bu tip açıklamalarda biraz hasetinden gayrı objektif değerlendirmelerini bekliyoruz zira kendisi bu sproun gördüğü en değerli yıldızlardan biri.

3 yorum:

cogito dedi ki...

Maradona değerlendirme konusunda uzmana yakın sayılabilecek bir adamdır.Boca'nın -daha doğrusu başkan Macri'nin- aldığı kararlara karşı yaptığı yorumlarda sonunda haklı çıkan tarafın Maradona olduğunu görebiliriz pekala.

Maradona'nın konuyu yanlış ele aldığı tek nokta ödülün yalnızca geçtiğimiz sezona dayalı verildiğini göz ardı etmiş olması.Rooney'nin Kaka'dan daha iyi olduğu kişisel bir görüşüdür ancak geçen sezon Kaka'nın Rooney'den daha iyi olduğu aşikardır.Maradona , "Rooney Kaka'dan geçen sezon daha iyiydi" dememiştir , "Rooney Kaka'dan daha iyi futbolcu" demiştir , yanlışı buradadır.

Ayrıca post'unuzda bir çeviri hatası var , daha doğrusu eksikliği."Milan Kaka'ya dayalı" neden olarak sunmamış Maradona."Milan Kaka'ya dayalı oynuyor ama bu onu dünyanın en iyi futbolcusu yapmaz." diyor."Milan Kaka'ya dayalı oynuyor o yüzden en iyi oyuncu değil" dememiş , arada fark var.

cogito dedi ki...

orjinal makale için;

http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/sport/football/article547702.ece

verde dedi ki...

bu sadece "rooney kaka'dan daha iyidir" lafı üzerine atılmış bir mesaj değil.

http://www.goal.com/en/Articolo.aspx?ContenutoId=502044

linke bakarsak, maradona'nın rooney'in daha iyi bir futbolcu olduğunu düşünmesinin yanında, ödülü de messi, rooney ya da ronaldinho'dan birinin alması gerektiğini söylediğini de görebiliriz. ingiliz bulvar gazeteleri doğal olarak olayın rooney boyutunu manşetlere taşıyorlar.

kaka hakkında, çeviri eksikliğinden ziyade türkçe anlam bozukluğu demek daha doğru olacaktır zira bu safi çeviri bir mesaj da değil. kaka'nın milan'da çok ön plana çıkması onu daha iyi gösteriyor demekten pek farkı yok cümlenin. maradona'nın değerlendirmelerine gelirsek, milan'ın tamamen kaka'ya dayalı bir takım olduğunu söylemek bile avrupa futboluna uzaklığının bir göstergesi kanaatimce.