28 Aralık 2007

Ne güzel takımdı be!



2002 Bundesliga şampiyonu ve UEFA Kupası finalistiydi Dortmund. 90'larda çok daha başarılı günleri de var tabii, özellikle Ottmar Hitzfeld döneminde, 2002'nin özelliği ise başarılı olarak göründükleri son yıl olması. Sonraki yıllarda ağır ekonomik problemler nedeniyle takım hızla dağıldı.

2002'de son kez taraftarlarını sevindirirken kadroda kimler vardı? Kaleci Jens Lehmann, bir sezon daha oynadıktan sonra kapağı Arsenal'e attı, ki Arsenal ondan önce Oscar Cordoba'ya askıntı olmuştu. 37'lik stoper Jürgen Kohler son sezonunu oynamıştı. Christoph Metzelder o dönem yeni ortaya çıkmıştı, sonrasında geçirdiği ağır sakatlık olmasa bugün belki de Real'de yedek değil, Real'de olmasa da Bayern'de falan ilk 11 oyuncusuydu. Christian Wörns de Alman milli takımının bankolarındandı o yıllarda, bugün hala Dortmund forması giymekte. Brezilyalı kanat oyuncularından soldaki Dédé de hala Dortmund'da, hücum yönü kuvvetli bir sol bek, o yıllarda ortanın solunda daha sık oynardı. Sağ kanat Evanilson ise hatırladığım kadarıyla şu an yine Bundesliga'da bir yerlerde, araştırmaya üşendim. Lars Ricken yavaş yavaş formdan düşüyordu ama yine oynardı o takımın orta sahasında, o dönemden yaklaşık bir beş yıl önce sol kanatta çok iyi performans gösteren ve Fiorentina'ya transfer olan Jörg Heinrich de arada kafayı çıkarırdı. Nijeryalı Sunday Oliseh (98 Dünya Kupası'nda İspanya'ya karşı 0-2'den geri dönüp 3-2 aldıkları maçta son golü bu eleman atmıştı ve acayip bir goldü) ve tanıdık yüz Miroslav Stevic de 2001-02 Dortmund'un orta sahadaki işçileriydi.

Hücum hattına ise ayrı bir paragraf açmak gerekir. Tomas Rosicky ismini yeni yeni duyuruyordu, sonrasında beklenen düzeyde çıkış gösteremese de bugün Arsenal'de direk oynayan bir oyuncu. O takımın orta sahasının beyniydi. Önündekilerden Marcio Amoroso (resimdeki şahıs olur) müthiş bir forvetti ve henüz 28 yaşındaydı, ne yazık ki o sezondan sonra birden büyük bir düşüş yaşadı ve bir daha asla eskisi gibi olamadı. 2001-02'de Bundesliga'da 18 gol atmıştı, UEFA'da da epey golü vardı diye hatırlıyorum, çok klas golcüydü.. Ekürisi Jan Koller de kıvrak/hızlı Amoroso'yu tamamlayan bir kuleydi. O kadronun daha sonra çıkışını sürdüren nadir oyuncularından oldu ama en verimli yıllarını dandik Dortmund takımlarıyla heba etti, şimdi düşüşte. Bir de o günlerde bu üçlünün gölgesinde kalan Brezilyalı pire Ewerthon var. Ertesi sezon Amoroso'yu kesti, sonra takımın yıldızı oldu, Real Zaragoza'ya gitti, bu sezon Stuttgart'ta kiralık oynuyor. Joachim Löw'ün Stuttgart'ının Balakov ve Elber'le büyük üçlüsünü oluşturan Fredi Bobic ve geçen yıl Dünya Kupası'nda parlayan ve Real Betis'e transfer olan David Odonkor da o kadroda yer alıyorlardı ama süs olarak.

Sonraki sezon Şampiyonlar Ligi'nde ikinci tur grubunda Milan ve Real Madrid'le aynı gruba düşmek oldu şanssızlıkları, ikincilik 1 puanla kaçtı. Ertesi sezon ise Şampiyonlar Ligi ön elemesinde Brugge'e elendiler, havaları kaçtı, UEFA ikinci turunda da Sochaux dağıttı. Teknik direktörü Matthias Sammer'di o takımın. Avrupa'da yaşadıkları bu hüsran nedeniyle yollar ayrıldı. O günden sonra takım çalıştırmadı, milli takım bünyesinde görev yapıyor. eli yüzü düzgün bir takımda yeni bir şans haketmektedir.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

favori takimimdi otto addo'yu da unutmamak lzm

Svetlin dedi ki...

frings de yok muydu ya takımda ben mi yanlıs hatırlıyorum yoksa. ama cok klas takımdı hakkaten. westfalen gibi bir stad da olunca almanyadaki en müthiş takımlardan biriydi ama şimdilerde yerinde yeller esiyor.

karamazov dedi ki...

frings'in o sezon werder bremen'de olması lazım.

Majere dedi ki...

frings yoktu, sonraki sezon geldi.