29 Mayıs 2009

Guiness League

Çarşamba günkü finalle beraber değişen bazı Şampiyonlar Ligi rekorları var aşağıda, bir kaç tane ilginç bulduğum rekoru da ben ekledim.

- Raul'la Roberto Carlos'un her maç güncellenen en fazla maça çıkma rekoru, artık Ryan Giggs'e ait.

- Maldini'nin futbolu bırakmasıyla kupayı en çok kazanan aktif oyuncu, artık takım arkadaşı Clarence Seedorf. Maldini'nin 5, Seedorf'un 4 kupası var. Seedorf, aynı zamanda tarihte 3 farklı takımla kupayı kazanmış tek oyuncu. ('95 Ajax, '98 Real Madrid, '03 & '07 Milan)

- Pique, her ne kadar geçen seneki finalde ilk 18'de olmasa da, kupayı iki sene üstüste farklı takımlarla kazanmış oldu. Bunu başaran diğer oyuncular Paulo Sousa ('96 Juventus, '97 Dortmund) ve Marcel Desailly ('93 Marsilya, '94 Milan).

- Dün 11 çıkan 20 yaşındaki Busquets de ilginç bir rekor kırdı. Sergi'nin eski kaleci babası Carles Busquets de, 1992 finalinde Vialli, Pagliuca, Lombardo, Mancini ve Cerezo'lu Sampdoria'yı, Koeman'ın uzatmadaki golüyle yenip, kupayı kazanan Barcelona'da Zubizaretta'nın yedeğiydi, oğlunun hocası Guardiola'nın takım arkadaşıydı. Baba - oğul, farklı zamanlarda aynı takımla bu kupayı kazanan diğer isimler; Cesare Maldini ('63 Milan) ve Paolo Maldini ('89 & '90 & '94 & '03 & '07 Milan); Manuel Sanchis Martinez ('66 Real Madrid) ve Manuel Sanchis Hontiyuelo ('98 & '00 Real Madrid)

- Guardiola, aynı takımda hem oyuncu olarak hem de teknik direktör olarak kupayı kazanan 3. isim oldu. Diğerleri Carlo Ancelotti (Milan) ve Miguel Munoz (Real Madrid).

- Panathinaikos, gruplarda ilk iki maçını kaybetmesine rağmen gruptan çıkan 7. takım oldu. Diğerleri, '00 Dinamo Kiev, '03 Leverkusen, '03 Newcastle, '06 Werder Bremen, '07 Inter ve '08 Lyon. Newcastle ilk 3 maçında 0 çekmesine rağmen gruptan çıkan tek takım.

- 79 ve 80'de kupayı kazanan Nottingham Forest takımının bütün oyuncuları Britanya'lıydı. 61 ve 62'nin şampiyonu Benfica ise kadroda Afrika'daki Portekiz kolonilerinden oyuncular barındırsa da, sadece Portekiz vatandaşı oyuncularla kupayı almıştı. '86 Steaua Bükreş ve '66 Real Madrid tamamen yerli oyuncularla kupayı kazandılar. 67'nin şampiyonu Celtic'in ise bütün oyuncuları İskoç'tu ve bütün bu oyuncuların hepsi 15 km çapında bir alan içerisinde doğmuştu.

- Üstüste en fazla katılım gösteren takım, 56'dan 70'e kadar 15 defayla Real Madrid. Ama rekor yakında kırılacak gibi. Manchester United, 97'den günümüze tam 13 defa üstüste bu kupayı oynadı. Bu sene de katılım hakkı kazandığını düşünürsek, Manchester'ın önünde rekora ortak olmak için 1 sezon daha var.

- Nottingham Forest, Şampiyonlar Ligi'ni kendi liginden fazla kazanan tarihteki tek takım. İngiltere'de sadece 1 kez şampiyon olabilen Forest, bu kupayı 2 kez kazandı.

- Finalde farklı takımlarla temsil edilmiş 3 şehir; Londra, Milano ve Belgrad.

- Tarihte şu ana kadar aynı şehrin takımları arasında 4 kez derbi oynandı bu kupada. 1959'da Atletico - Real, 2004'te Chelsea - Arsenal, 2003 ve 2005'te Inter - Milan.

- Grup maçlarının hepsini kazanan şu ana kadar 4 takım var sadece. '93 Milan, '95 PSG, '96 Spartak ve Galatasaray'ın grubundan '03 Barcelona. Bu takımların hiçbiri o sezon şampiyon olamadı.

- 92'de Şampiyonlar Ligi adını aldıktan sonra kupa, sadece 11 oyuncu 100 maçın üzerine çıkabildi. Bu isimlerden bir takım kurulursa; Kahn / Neville - Maldini - Carlos / Scholes - Giggs - Beckham - Figo - Seedorf / Raul - Henry.

- Debut maçlarında hat-trick yapan oyuncular da şunlar; Faustino Asprilla ('98 Newcastle 3 - 2 Barcelona), Aiyegbeni Yakubu ('03 Maccabi Haifa 3 - 0 Olympiakos), Wayne Rooney ('05 Manchester United 6 - 2 Fenerbahçe), Vincenzo Iaquinta ('06 Udinese 3 - 0 Panathinaikos). Bazı kaynaklarda bu listeye 89 sezonunda van Basten'in Milan'la 4 gol attığı 1. turdaki Vitosha maçı da girmiş ama van Basten aslında 84 kupasında Ajax'la Olympiakos karşısında debutunu yapmıştır.

- Hernan Crespo, Parma'yla 2, Lazio'yla 5, Inter'le 10, Chelsea'yle 4, Milan'la 6 gol atarak kupa tarihinde 5 farklı takımla gol atan tek oyuncudur.

Hiç yorum yok: