02 Kasım 2007

Spor Skandalları #2: Asimetrik barda bir çocuk

1992 Barcelona Olimpiyatları'nda mücadele eden Kim Gwang Suk adında Kuzey Kore'li genç bir jimnastikçi kız vardı. "Genç" lafı burada kilit rol üstleniyor, çünkü bir süredir bu kızın yaşı üzerine tartışmalar mevcuttu. Olimpiyatlar esnasında farkedilen ve herkesi hayrete düşüren bir gerçek bu tartışmaları iyiden iyiye arttırdı. Kim Gwang Suk'un ön dişleri yoktu ve gören herkes Kim'in henüz süt dişlerini düşürmeye başladığını söylüyordu. Antrenörleri ise antremanda dişinin kırıldığını belirterek suçlamaları savuşturmaya çalıştılar.




1991 Dünya Şampiyonası ve 1992 Olimpiyatları'na katılabilmek için 31 Aralık 1977'den önce doğmuş olmak gerekiyordu, ancak 1.32 boyunda ve ön dişleri olamyan bir kızın yarışmacı listesine göre 17 yaşında görünmesi pek de inandırıcı gelmedi kimseye. Olay biraz derinlemesine araştırılınca farkedildi ki Kim 1989 ve 1991 Dünya Şampiyonları'nın ikisinde de 15 yaşında görünüyor ve garip bir şekilde 1992'de 17 yaşına basıyor. Kuzey Kore'nin dışa kapalı ve karanlık bir ülke olması da belki insanların kafasında bir önyargı oluşturdu ancak Kim'in yaşı hiçbir zaman tam olarak belirlenemedi. Sadece sporcusunun yaşını yanlış göstermekten dolayı Kuzey Kore federasyonu ceza aldı, Kim'in 1991'de asimetrik paralelde kazandığı altın madalya ise geri alınmadı.

Daha sonrasında neler yaptığı ve nerede olduğuyla ilgili çok bir bilgi yok, ancak Kim Gwang Suk jimnastik sporuyla ilgilenen herkesin aklında estetik stili, kusursuza yakın asimetrik paralel performansı ve düşmüş süt dişleriyle yer etmiştir. Diş olayıyla ilgili fotoğraf bulamadım ancak aşağıda Barcelona'daki performansını izleyerek yaşına karar verebilirsiniz.


Hiç yorum yok: