23 Eylül 2008

Arantxa Rus

Arantxa Rus, Güney Hollanda'nın, adıyla paralellik göstermeyen şirin sahil beldesi Monster'dan çıkma, ve güzel yüzüyle enteresan ismini yakında sıkça duyacağınıza inandığım 1990 doğumlu, potansiyelli bir tenisçi. Adını duymamış olmanız anormal bir durum değil zira, daha çok yeni profesyonelliğe geçişi. Ebeveynleri hakkında bir bilgi sahibi değilim, o yüzden Arantxa'nın bir Bask ismi olmasından yola çıkarak, anne veya babanın Bask olduğunu ancak tahmin edebilirim. Aslında ben ebeveynlerinin Arantxa Sanchez'in adını verdiklerini düşünmüştüm ilk anda ama Rus'un doğduğu 90 yılında Sanchez'in henüz tek GS kazandığını düşününce vazgeçtim bu fikirden.

Arantxa, fiziksel olarak aslında bayan tenisinde az bulunan vasıflara sahip. Solak olması, 1.80'lik boyu ve buna orantılı olan güçlü servisleri bile ilk etapta onu potansiyel sınıfına rahatlıkla sokmasına rağmen, aslında junior seviyesi için geç bir patlama yapan bir isim. Geçen sezona kadar, orta karar bir junior oyuncusuydu ama, hani derler ya bizim oğlan da bir anda boy attı diye, kısa sürede büyük gelişme kaydetti ve bunun sonucunda sezon başında Avustralya Açık'ı kategorisinde kazandı. Bu adını bir kenara not etmem için oldukça yeterli bir sebepti ki, ilk turda elendiği son GS'i saymazsak, junior kategorisini yakından takip edenleri gayet etkilediğini okumaktayım. Sert korta yatkın bu özelliklerine rağmen bir çoğunun aksine toprağı favori kortu olarak nitelendirmesi ona olan sempatimi arttırmakta. Bu yaşta normal sayılabilecek istikrarsızlığını bir kenara koyarsak, daha bu hafta Çin'de elemelerden gelip çeyrek final oynadı ki Top 50 oyuncusu Gisela Dulko'yu yenip Top 200'e girdi. Bu büyük bir aşama onun için ve daha kısa bir süre içerisinde Top 100'e girmesinin muhtemel olduğuna inanmaktayım.

Bu arada güzel kız tabi, google'cılar için hatırlatmam da yarar var, Arantxa Rus aynı zamanda Bask nasyonalisti terör örgütü Euskadi Ta Askatasuna* ya da bilinen adıyla ETA üyesi bir teröristin adı. Güzel de değil. Hatırlatayım dedim.

*: Basque Homeland and Freedom

Hiç yorum yok: