27 Eylül 2008

Gitanos

Bilmeyenler için "gitanos", İspanyolca'da çingenelere veya Romen kökenli insanlara verilen bir isim. İngilizce'deki "pikey" gibi. Bugün İspanya, dünyanın en büyük Romen komünitelerinden biri ve ortalama 1 milyon gitanos'u barındırmakta. Heralde en ünlüleri Joaquin Cortés'tir.

Peki ünlü İspanyol gitano futbolcular kim ? En bilineni Aragones'le arasındaki Henry muhabbetinde, gitano olduğunu öğrendiğimiz Jose Antonio Reyes. Diğer isimler Sevilla'lı Jesus Navas, hala Betis'te futbola devam eden Jose Mari ve daha tanıdık bir isim, Daniel Güiza.

Madem İspanyollar'a girdik, bildiğim diğer ünlü Romen asıllı veya çingene oyuncuları da yazayım. İlk derbide Güiza'yla beraber spotların altında olacak olan Milan Baros da çingene bir aileden gelmekte. Andrea Pirlo, İtalyanlar'ın sinti dediği çingenelere yakın bir etnik gruba mensup. Real Madrid'e gittikçe ısınmaya başlayan Rafael van der Vaart ise, çocukluğunu İspanyol çingenesi annesi ve Hollandalı babasıyla bütün Hollanda'yı karavanlarıyla gezmiş, futbolu sokakta öğrenmiş bir isim. Ricardo Quaresma da Portekiz çingenesi bir aileden geliyor ve zaten lakabı "Cigano". Yine Zlatan Ibrahimovic ve Sinisa Mihajlovic de Pirlo'yla beraber Milano'daki çingene karşıtı aşırı sağcılar tarafından tehdit almış, benzer köklere sahip oyuncular.

Eklemek isteyenler yorumlara bırakabilir.

3 yorum:

Sheed dedi ki...

yakın zamanda valencia ve getafe'yi çalıştırmış quique sanchez flores'in de öyle bi orijini vardı sanırım..

yazının van der vaart kısmı çok ilginç geldi.. ben o adama her baktığımda, annesinin elinden tutup özel futbol okuluna götürdüğü bi çocuk görüyordum, yanılmışım..

Spicoli dedi ki...

Materazzinin bir açıklaması vardı, "takımda en iyi Zlatan ile anlaşıyorum, çünkü ikimizde çingeneyiz." benzeri bişeydi.

CaRtMaNtR dedi ki...

Yanlız Baros özellikle ten rengi ile burada adı geçen pek çok oyuncudan daha fazla kökenini gösteriyor gibi.