21 Mayıs 2009

Araplar ve Arsenal


Futbolda anlamadığım bir şeydir, City'nin ya da Chelsea'nin para babaları emri altına girmesini eleştiren diğer klüplerin bu işten sıyrılmasını. Al işte, Liverpool da servet harcıyor, Man Utd da, Arsenal de. Resimdeki babalar, Arsenal'in CEO'su Ivan Gazidis ve Emirates havayolları başkanı Sheik Ahmed Bin Saeed Al Maktoum. Ne kadar da mutlular... Arsenal'in Dubai'de açtığı yeni futbol okulunun tanıtım toplantısında bir araya gelmişler. E haklı adamlar, Dubai'de müthiş yetenekler var. Clichy de genç Dubai'lilere teknik becerisini göstermeye gelmiş.

2 yorum:

F.E.K. dedi ki...

anlamıyosun değil anlamak istemiyosun city chelsea için bu para babaları cebinden para veriyo diğer taraflarda para babaları cebini doldurmak için takımları alıyor glazer cebinden 1 kuruş harcamadı manchester için bide diğerlerine bak kimin cebinden ne kadar para çıktı takımı satın aldıktan sonra

verde dedi ki...

abramovich ilk geldiği sezonda ve onu takiben mourinho'yu getirdiği sezonda çok fazla para harcadı, büyük kısmını da cebinden harcadı, doğrudur ama essien, drogba, swp gibi oyunculara, yani mourinho ve sonrasında takıma katılan pek fazla ismi duyulmamış, başaltı klüplerde oynayan adamlara 30 milyon pound civarı para vermek zorunda kalması abramovich'in ya da para babalarının suçu mudur, yoksa ingiltere futbol ekonomisinin geldiği noktanın bir yansıması mıdır? bu sorunu ele alırken öncelikle nasıl başladığına bakmak lazım. premier lig'in kurulması, oyuncu transferlerinde takıma katkıdan daha fazlasının dikkate alınması, vs.

futbol ekonomisini bu noktaya getiren, abramovich gibi adamların ingiltere'ye gelip takım almasından ziyade, bu tip yurtdışı anlaşmalarının futbolun içine fazlasıyla sokulmasıdır bana göre. abramovich'in rusya'daki parasını işleme sokması, kaba tabirle aklaması ile petrol parasının ingiltere klüplerini döndürdüğü bu tip anlaşmaların arasında ben fark göremiyorum. ya da drogba'ya 30 milyon pound vermekle, takımda kalmak istemeyen ronaldo'yu 100 milyon eurolar karşılığında bile elden çıkarmamak arasında... man utd, her ne kadar sahibi cebinden para çıkarmasa da, endüstriyel futbolu ve ingiltere'deki oyuncu piyasasını yönlendiren bir klüp olarak bu işin en az chelsea kadar parçasıdır.

günümüzde avrupa'nın büyük klüpleri başarı kadar gücün de peşindeler, lobi de dersin, ya da zenginler listesi dersin... ingiltere'de transferde yaş sınırı yokken, transfer çıtaları en küçük bütçeli klüpler için bile 10 milyon poundlar seviyesinde dolaşırken, bu sayede ingiltere son 10 yılda futbolun tek merkezi haline gelmişken chelsea ve man utd'ın rollerini çok fazla ayıramıyorum ben.