10 Mayıs 2008

Euro 2008 Kadroları - 2 : Polonya

Senelerden 1995, Uzanlar İstanbulspor'a getirmişti onu. Bir gece önce de, Sabri Ugan'dı sanırım, yine Star veya belki de Teleon'da yayınlanan bir maçta 90 dakika boyunca "Şok, şok, şok.. Dünyaca ünlü teknik adam Leo Beenhakker İstanbulspor'da!" diye kafamızdaki kırışıklıkları ütülemişti. van Vossen, van den Brom da o zamanların flaş transferleri. Ertesi sezon da Saffet Susic'in Türkiye teknik direktörlük kariyeri başlar zaten.

72'den beri teknik direktörlük yapan Don Leo'nun 23. takımı, Polonya. Son Dünya Kupası'nda, Almanya'da, Beenhakker Trinidad & Tobago'yla gol dahi atamamalarına rağmen, ayrı bir hava katmıştı ilk tura. Averaj takımı olmaları beklenirken, 10 kişiyle İsveç'ten gol yememiş, İngiltere'ye karşı uzun süre berabere götürdüğü maçı sonlarda vermişti. Polonya ise 2002'de olduğu gibi flaş bir eleme grubu oynayıp, ilk turda hayal kırıklığı yaratan takımdı. 2006'dan sonra Beenhakker'le anlaştı Polonya ve yine flaş bir eleme grubu oynadılar, bu seferki fark, daha önce 7 kez Dünya Kupası oynamış bir ülkenin, ilk kez Avrupa Şampiyonası'na katılacak olması.


3 sezondur kariyerinde yanlış tercihler yapan Jerzy Dudek kadroda yok. 3'lü kaleci rotasyonu Britanya'dan, genç Fabianski bile bu sezon Arsenal'de, Dudek'in Real Madrid'de çıktığı maç sayısını geçti. Dikkatli gözler farketmiştir, bir de devşirme var Polonya kadrosunda. Legia'nın Brezilyalı solağı Roger Guerreiro, sadece 2 sezondur Polonya'da oynamasına rağmen, söylenene göre jet hızıyla vatandaş yapılıp turnuva kadrosuna alındı.

Genç yıldız adayı kontenjanından alt yaş gruplarında Polonya'nın en ve tek dikkat çekici oyuncusu olan Dawid Janczyk'i almasını bekliyordum ben açıkçası Beenhakker'in ama o lokal oyuncuları tercih etti. Janczyk, CSKA'da çok iyi bir sezon geçirmedi ama Polonya'nın çok sık aralıklarla oyuncu çıkaramadığı ortada ve elindekilerinin üzerine biraz daha titremeli. Sakatlık durumu da olabilir.

Polonya, turnuvanın favorilerinden değil elbette. Ama olur da şampiyon olurlarsa prim 3 milyon euro olacak. Finalin karşılığı 1.8 milyon euro. Yarı final 1.2 milyon, gruptan çıkmaksa 800 bin euro demek. Gruptaki her galibiyet için 400 bin, beraberlik için 200 bin euro da ilaveten prim. 23 kişilik kadroya giren her oyuncuya hava parası olarak 10 bin euro, maç başına da 15 bin euro harcırah var. Bir Polonyalı ayda ortalama 700 euro kazanıyor. Paraları karşılaştırma ucuzluğu yapmayacağım elbette, sadece bu prim tablosunun neden Polonya tarihinin en astronomik ödeme planı olduğunu özetlemek istedim.

Aşağıdaki 31'den 25'e indirilen kadronun son hali.

Goalkeepers: Artur Boruc (Celtic FC), Tomasz Kuszczak (Manchester United FC), Łukasz Fabiański (Arsenal FC).

Defenders: Jacek Bąk (FK Austria Wien), Marcin Wasilewski (RSC Anderlecht), Paweł Golański (FC Steaua Bucureşti), Mariusz Jop (FC Moskva), Adam Kokoszka (Wisła Kraków), Jakub Wawrzyniak (Legia Warszawa), Michał Żewłakow (Olympiacos CFP), Grzegorz Bronowicki (FK Crvena Zvezda).

Midfielders: Dariusz Dudka (Wisła Kraków), Wojciech Łobodziński (Wisła Kraków), Jakub Błaszczykowski (BV Borussia Dortmund), Mariusz Lewandowski (FC Shakhtar Donetsk), Rafał Murawski (Lech Poznań), Łukasz Garguła (GKS Bełchatów), Jacek Krzynówek (VfL Wolfsburg), Radosław Majewski (Groclin Grodzisk Wielkopolski), Michał Pazdan (Górnik Zabrze), Roger Guerreiro (Legia Warszawa).

Forwards: Euzebiusz Smolarek (Real Racing Club Santander), Maciej Żurawski (Larissa FC), Tomasz Zahorski (Górnik Zabrze), Radosław Matusiak (Wisła Kraków), Marek Saganowski (Southampton FC).


En çok milli olanlar,
Grzegorz Lato - 104
Kazimierz Deyna - 97
Wladyslaw Zmuda, Jacek Bak - 91
Antoni Szymanowski - 82
Zbigniew Boniek - 80

En çok gol atanlar,
Wlodzimierz Lubanski - 48
Grzegorz Lato - 45
Kazimierz Deyna - 41
Ernest Pol - 39
Andrzej Szarmach - 32

Hiç yorum yok: