27 Mayıs 2008

Starcraft efsanesi


Real-time strateji oyunlarıyla pek aram yoktur; ancak bir arkadaşımın uyarısıyla keşfettiğim Koreli gerçek bir efsaneyi buraya da not düşmeyi istedim.

Lim Yo-Hwan, 80 doğumlu, gelmiş geçmiş en büyük Starcraft oyuncusu ve 600.000'i geçen üyesi olan bir fan klupe sahip. SlayerS_`BoxeR` nickiyle, oyun aleminde tanınan Lim'in en iyi oyunlarını içeren toplama DVD'ler de Kore piyasasında yerini almış.

Pek çok oyun şirketi idarecisinden daha fazla para kazanıyor olması ya da 500-336 gibi muazzam bir rekora sahip olmasından, belki de daha etkileyici olan diğer iki ırka göre daha zayıf ve defansif olarak kabul edilen Terran ırkıyla, bütün bu başarılara ulaşmış olması. Başarı demişken; etkileyici olanlardan birkaçını geçeyim: Önemli oyun contest'lerinden World Cyber Games'te iki kere şampiyon olmuş tek Starcraft oyuncusu olmak, bu işe kafayı kırmış Kore kuruluşu Ongamenet'in Superleague'inde iki kez şampiyon olan ilk oyuncu olmak ve hatta bunu üst üste turnuvalarda gerçekleştiren tek oyuncu olmak, vs. gibi sıralayabiliriz.


Aşağıda, bahsettiğim OSL turnuvasının 2001 finalinin ilk maçının videosunu buradan izleyebilirsiniz. Starcraft favori oyunlarımdan olmadığından; üniteler, kullanımları, ekonomik durum gibi şeyler hakkında ahkam kesmeyeceğim. Eğer, bu oyuna kafayı kıranlardansanız bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Ayrıca bu bilgi yoksunu post'a da videoyu izledikten sonra yorumlarla yardımcı olursanız çok sevinirim.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Gençliğni stracraftla geçirmiş olan birisi olarak böyle bir yazı çıkarmanız çok hoşuma gitti,teşekkürler.

Yazıya değinirsek starcraftın en büyük özelliği 3 ırkın dengesidir.Yani Terranın zayıf olması gibi bir durum söz konusu değil.Hatta şöyle diyebilirim ki Boxer'ın 1.07 ve 1.08 versiyonunda ortalığı kasıp kavurduğunu görmekteyiz,ki bu versiyonlardda Terran'a büyük ölçüde kıyak geçilmiştir.(Bkz Siege tank range uzunluğu ve bu moda geçiren upgrade hızı).

Ne olursa olsun Boxerın kalitesi tartışılmaz ama benim en sevdiğim seri Boxerın protoss oyuncusu Garimto'ya ezildiği 2001 finalleridir..

Dial up dönemimde indirmeye çalışıp kolleksiyon yaptığımız videoların dvd de yayınlanması ilginç oldu tabi..

Umarım bu oyunun en büyük efsanesi olan Grrr ın videolarını da yayınlarlar.

Not:Grrr ongame.net turnuvasının ilk 4 senesini şampiyon kapatmıştır.

Serhat Öztürk dedi ki...

tank'a getirilen tweak ler için zaten eskiler "boxer nerf" demişlerdi :)