08 Mayıs 2008

UEFA European U17 Championship - 2



İzlemediğim maç hakkında yorum yapmak hoş olmaz. Maçların tamamını kaçırdığım için -13 saat nöbet üstüne dişçiyi ziyaret ve çöken bünye- maçlar hakkında değilse de gruplar hakkında bir kaç kelime etmek lazım.

A ve B şeklinde ayrılan iki grubun güçsüz takımları ilk maçlarda kendilerini belli etti. İskoçya, şampiyonaya gelene kadar çok güçlü rakiplerle oynamadı belki ama şampiyonanın ilk maçında gösterdikleri performans, özellikle kendi yarısahasına mahkum oyun anlayışları erken döneceklerinin göstergesiydi. İlk maçta Sırbistan'ın baskılı ama rahat oyununa ilk yarının son dakikasına kadar direnebildiler. Türkiye maçında ise yine kalecilerinin en iyi oyuncuları olduğunun belirtilmesi durumlarını açıklıyor. (Bu kötü sistemi uygularken mutlak kazanılması gereken bir maçta beklerin rotasyona sokulması da pek akıllıca bir iş değil.)

Diğer tarafta, tüm takımların 4 puanda kaldığı bir grupta 1 gollü averajla şampiyonaya katılmaya hak kazanan İrlanda Cumhuriyeti'ni görüyoruz. Elbette o grupta Yunanistan, Almanya ve Portekiz'in bulunduğunu da eklemek lazım. Şampiyonada ise pek şanslı sayılmazlar, en azından kazanabilecekleri 1 puanı 2 maçta da ıskaladılar.

Şampiyonanın Antalya'da düzenlenmesinin İskoçya, İrlanda Cumhuriyeti gibi daha kuzeyden katılan ve kadrosunda Belçika, Fransa, Hollanda gibi göçmenlerin yer almadığı takımlarda hava şartlarının etkisinin diğerlerine göre daha baskın olduğunu farkediyoruz. Örneğin Sırbistan maçından önce İskoçların tamamının kızardığını ve her fırsatta su molasına kaçtıklarını gözlemledim. Elbette sıcaklık şu an durumu zorlaştıracak kadar kötü değil ama etkilendikleri de her hallerinden belli.

Turnuvanın favorisi İspanya'nın İrlanda Cumhuriyeti ile, Fransa'nın ise İsviçre ile yapacağı maçlar çıkanları belirleyecek. Oynanan futbola göre konuşacak olursak İspanya ve Fransa'nın çıkması kesin. Diğer tarafta ise Türkiye'nin Sırbistan karşısındaki performansı yarı finalcileri belirler. Türkiye'ye 1 puan yetiyor, diğer taraftan zayıf İskoçya'nın Hollanda karşısında etkili bir oyun gösterebileceğini sanmıyorum ancak işin prestij kısmı var ve İskoçlar turnuvayı takip eden izleyicilere ve scoutlara kalecileri ve sağ-sol bekleri dışında bir şey gösteremediler. Hollanda'da ise forvet Castillion ilk maç sonrası yediği fırçanın ardından 2. maçta golü buldu ancak İskoç savunmasının Castillion gibi hava toplarında etkili olduğunu söyleyebiliriz. Nitekim Sırbistan ilk maçta İskoçları havadan aşamayınca kısa paslarla ortadan gelmeyi denemiş ve başarılı olmuştu.

Gruplarda son maçlar Cumartesi günü oynanacak. Türkiye'nin yer aldığı A grubunun maçları 17.00'da, B grubunun maçları ise 20:00'da.

Hiç yorum yok: