29 Aralık 2009

Salak ile Avanak

2009'a veda ederken biraz yüzünüz gülsün istedim. Müthiş bir gazetecilik örneği var çünkü ortada..

Konumuz Milliyet'in "son dakika" spor haberi. Babalar, Cruyff'un ünlü penaltı videosunu koymuşlar, hani paslaşarak kullandığı. Heralde yeni izlediler youtube'da sörflerken, vay anasını diyip son dakika'dan girmişler. Zira enteresan bir de haber metini var, screenshot'lardan okuyabilir daha iyi bir işi olmayan veya biraz makara yapmak isteyenler.

Derken Hürriyet'in de aynı haberi, "kelimesi kelimesine" manşetten verdiğini görünce diyecek söz kalmıyor. Copy-paste habercilik sınır tanımamış ve yazım hatalarına bakarsak komik bir durum ortaya çıkmış.

Cruyff bu penaltıyı, 5 Aralık 1982'de, Ajax'ta oynarken kullanmış. Yani aradan yaklaşık olarak 27 yıl geçmiş. Tarihin en geç son dakika haberi bu olsa gerek.

Milliyet'i, Hürriyet'i seksi resimleri için tıklanmak üzere bırakıp, penaltı hakkında da birşeyler söylemek gerek. Birçok yerde Cruyff'un icatı olarak yer alıyor bu iş ama değil. 1964'te Manchester City'i 3-2 yenen Plymouth'un galibiyet golünü bu şekilde attığı yazar maç raporlarında. Topun başına gelen Johnny Newman pası verir ve Mike Trebilcock golü atar.

Bu da ilk değildir ama. 1961'de kupa maçında Aston Villa'ya 5-3 yenilen (yine) Plymouth'ta bu sefer pası veren Wilf Carter'dır, golü atansa Johnny Newman.

Hayır, bu da ilk değil.

Bilinen en eski paslı penaltı, 1957 yılına gidiyor. Belçika, Dünya Kupası elemelerinde İzlanda'yla oynamaktadır ve 44. dakikada 6-1 öndeyken kazandıkları penaltıda Rik Coppens, beklenmedik şekilde topu sağa doğru yuvarlar. Kaleciden önce topa yetişen Andre Piters, topu tekrar çevirir ve Belçikalıların ünlü forveti Rik Coppens golü atar. Maç 8-3 biter, çok mu önemli, değil. Bir detay olarak akıllarda bulunsun.

Rik Coppens, Belçika futbolunun yetiştirdiği en önemli oyunculardan biri olarak kabul edilen bir Beerschot efsanesi. Beerschot, bugün Manchester United'ın pilot takımlığını yapan Antwerp'ten 1899'da ayrılan futbolcuların kurduğu, şehrin diğer takımı. 7 kez Belçika şampiyonu olmalarına ve elmas ticareti diyince akıllara ilk gelen şehirlerden birinin takımı olmalarına rağmen, 100. yıllarında, 1999'da finansal problemler yüzünden şehrin banliyösü Ekeren'in takımı olan Germinal ile birleşip bugünkü Germinal Beerschot'u oluştururlar.

Henri 'Rik' François Coppens da kariyerinin büyük bir kısmını doğduğu şehir olan Antwerp'te, Beerschot'ta geçirmiş. 1.68'lik boyu ve o zamanlara göre özel denebilecek tekniğiyle, taraftarın en sevdiği oyuncu olmuş. 3 kez Belçika gol kralı olmuş Coppens, hala da attığı 258 golle Belçika Ligi'nde en çok gol atmış 5 oyuncudan biri. Mevzu bahis penaltı ve Coppens görüntülerinin olduğu iki videoyu da yazı içerisinde bulabilirsiniz.

Harekete geri dönersek, en son hatırladığım kadarıyla, Henry (bütün üçkağıtların altından hep sen çıkıyosun birader) ve Pires denemiş ama becerememişlerdi. Açık konuşmak gerekirse yaratıcı olsa da, bana göre salakça bir hareket. Penaltı, futboldaki en garanti gol yoludur. Penaltıyı kullanan oyuncunun kontrol edemediği, karşısında yer alan tek parametre kalecidir. Paslaşarak kullanıldığındaysa kontrol edemeyeceği bir çok parametre işin içine girer ve bana göre şans azalır. Pası verdiğin takım arkadaşının becerisini veya onu marke eden rakip defans oyuncusunun vereceği reaksiyonu bilemezsiniz.

Bilmiyorum siz ne düşünüyorsunuz?

4 yorum:

Alp dedi ki...

hürriyet ve milliyet yine amınakoymuş, ne denir ki? özellikle kural açıklaması harika.

biraz inceleyelim comment vasıtasıyla, gülelim eğlenelim köşesine katılayım ben de.

"penaltı atan oyuncunun pas vereceği futbolcu mutlaka ama mutlaka onun arkasında olacak."

bu cümledeki ofsaytlara bakalım tek tek. öncelikle pası atan şahıs oyuncu, ama pas vereceği şahıs futbolcu. cümlenin öznesi baştaki belirtili isim tamlaması desek, bu adam kimin arkasında olacak? hadi anlatım bozukluğu çok sık yapılır türk basınında normal karşıladık. peki pasın atıldığı adamın penaltı atandan daha önde olması gibi bir ihtimal var mı futbol kurallarında?

"ancak pası alan oyunca tekrar penaltı çizgisinden kendisine pas atan arkadaşına topu verirken mutlaka ondan ileri olacak"

burası da güzel. penaltı çizgisi ne ola ki? ileri olmak da futuristik bir tabir herhalde. cümlenin anlatmaya çalıştığı ise bildiğimiz ofsayt kuralı.

avrupa'da acaba hangi ülkeler bunu kabul ediyor, hangileri etmiyor? bilen varsa söylesin.

imla hatalarını ise hoş gördüm ben. son dakika haberi ne de olsa, bir an önce yetiştirmeleri lazım, aceleye gelmiş.

biggins dedi ki...

Türkiye'de ne yazık ki internet gazeteciliği yerlerde sürünüyor. Sadece çıplak kadından ibaret bunların internet sayfaları.. Şimdiye kadar çok rezil habrlrine şahit olduk, bu da onlardan biri.. Komik duruma düşüyorlar ama kendilerini toplamaları için tenkit eden yok ki!

Bu arada paslaşarak penaltı olayına gelirsek; bende senin gibi düşünüyorum, tek vuruş her zaman daha mantıklı..

pompelmo dedi ki...

Zaten o penaltı avantaj sağlamak için değil rakiple maşak geçmek, haberlere konu olmak için öyle atılır. duruma göre atılmasında bence bir mahsur yok. 4-1'lik bir FB-G maçının 85. dakikasında yapılabilir mesela. Ama Ceyhun Eriş gibi rekoru geliştirme fırsatın varken laubalilik yaparsan adamı yerler.

sedat dedi ki...

Amaç rakiple taşşak geçmek ise, o zaman kaleciye topukla da attırabilirsin.

Atanların gerçek amacını tam olarak bilemeyiz ama bu yüzden atılır diye de genellememek lazım. Zira, Pires ve Henry kaçırdıklarında City'e karşı sadece 1-0 öndeler. Plymouth örneğinde de skor 2-2.

Demek istediğim amacın ne olursa olsun, her ne kadar legal bir hareket olsa da, senin dediğin gibi rakiple taşşak geçeyim veya garantiye gideyim derken taşşakoğlanı olabilirsin Henry ve Pires gibi.