18 Aralık 2009

UEFA'nın Mourinho ile Alıp Veremediği

Federasyonlar, FIFA, UEFA, vs. genelde sevmez Mourinho'yu. Çok da garip değil sürekli sivri açıklamar yapan, herhangi bir çarpıklığı görünce çat diye söyleyen bir adama karşı duyulan garez. Ancak bugünkü kura çekiminden sonra aklıma başka bir şey geldi. Acaba diyorum bu nahoş ikili ilişkiler kura çekimlerine yansıyor mu? Yoksa yalnızca tesadüf mü?

Tesadüf olan nedir, ondan bahsedelim. Bu sırada da geçmiş zamanda ufak bir Şampiyonlar Ligi yolculuğuna çıkacağız. 2003-2004 sezonu. Porto'nun mucize yaratıp şampiyon olduğu sezon. İlk turda eşleşilen takım Manchester United. Devamı çok da önemli değil aslında ama Lyon geliyor akabinde. Daha sonra Milan olması gerekirken Deportivo ve Arsenal/Real Madrid'den biri olması gerekirken Monaco. Ama dediğim gibi çeyrek finalden sonraları çok önemli değil keza güçlü bir takım çıkması zaten anormal bir durum değil. Burda Porto'ya kıyak yapıldı Deportivo, Monaco geldi de diyemeyiz, çünkü sürprizi bol bir seneydi ve baba takımların hepsi erken elendi. Değinmek istediğim nokta 2. turdaki Manchester eşleşmesi.

Geçelim bir sonraki sezona. Mourinho artık Chelsea'de, şampiyonluğun güçlü bir favorisi. Çektiği takımlar ise korkunç. 2. tur eşleşmesi Barcelona. Şampiyonluğa giden yolun devamı Bayern, Liverpool, Milan. 3. aşamada takılıyor hâliyle, Liverpool kahraman oluyor.

2005-2006 sezonunda grupların hemen sonrasında çekilen kura yine Barcelona. Tesadüf mü, yoksa Anders Frisk olayının bunda etkisi var mı?

2006-2007 sezonu tek ufak istisnamızı oluşturuyor. Porto geliyor ikinci turda, nispeten kolay bir eşleşme. Devamında Inter'i eleyen Valencia ve sonra yine Liverpool.

2007-2008 sezonunda Moskova'ya giden yol kolaydı. Olympiakos, Fenerbahçe, Liverpool (evet yine). Fenerbahçe süpriz yaptı desek, elediği takım Sevilla ki Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde Chelsea havada kapar. Ama bir dakika, Mourinho yoktu o sezon. Son yıllardaki en kolay Chelsea kurası Mourinho'nun olmadığı sezona denk geliyor.

2008-2009 sezonunda Mourinho Inter'e geçiyor ama kuralarda değişen bir şey yok. 2. turda çekilen takım Manchester United.

Ve 2009-2010 sezonu. 2. turdaki rakip Chelsea. Ha grup birincisi olsun, kolay takımı çeksin diyebilirsiniz, ama gruplar da pek birinciliğe müsade etmiyor. Mourinho'nun geçmiş gruplarında Barcelona'lar Liverpool'lar eksik olmazdı. Zaten Barcelona ve Liverpool olayları ayrı yazı konusu. Ayrıca 2. de olsa, insana bir kere bile kolay bir takım çıkmaz mı? 2 kez Manchester, 2 kez Barcelona, 1 Porto, 1 Chelsea biraz fazla değil mi?

Komplo teorisi gibi algılanmasın, dikkatimi çekti sadece. Daha önce de Ozan'la konuştuğumuz bir hadiseydi, şimdi üstüne Chelsea eşleşmesi gelince içimde tutamadım daha fazla.

3 yorum:

sedat dedi ki...

Mourinho'nun takım çalıştırmadığı 2008'de Mancini'li Inter de grup 1. olmasına rağmen Liverpool'u çekmişti mesela ve elenmişti. Altlarındaki Fenerbahçe, Sevilla'yı çekmişken.

Bi de Porto'dayken fikstür gayet iyiydi abi, Monaco'nun finale geliş yolu çok daha etkileyici ki zaten bunların bazılarında dediğin gibi Jose'nin takımları grubu 2. bitiriyor. Kallavi takımla eşleşme ihtimalin zaten fazla. Inter'in mesela geçen sene Pana'yı grup lideri yapması skandaldı.

Bu arada Liverpool da, son 3 yıldır benzer kuralar çekiyor. Geçen sene lider bitirmelerine rağmen ilk turda Real, 2. turda Chelsea geldi. Ondan önce Inter, Arsenal, Chelsea. 2007'de lider olmalarına karşı Barcelona, arada PSV, Chelsea ve finalde Milan.

Bence Chelsea'nin çektiği en kötü kura performansı geçen seneydi, ki yarı finalde elenmeseler şampiyon olurlardı.

Tarihin Şampiyonlar Ligi'ni alamayan en iyi takımlarından biri heralde 2000'lerin Chelsea'si.

Alp dedi ki...

benim asıl anlatmaya çalıştığım ilk turlarda mourinho'nun istikrarlı olarak manchester ve barcelonayı çekmesi. tüm bu sezonlarda cl'nin en iyi iki takımını say desen hatırı sayılır bir çoğunluk manchester ve barcelona derdi. yani 2. olup kallavi takım çekmek farklı bişey. arsenal, bayern, belli zamanlarda lyon, milan, juventus, roma, hatta real ve liverpool'u da alabiliriz buraya, son yıllarda sevilla. hepsi baba takımlar ve gruplarını lider bitirdikleri olmuştur. bu gibi takımlara bile razıyım, ama portoyu çektiği sene hariç mourinho hep en zorunu çekti.

en kötü kura dediğin geçen senenin 2. turunda chelsea'nin çektiği juventus ayarında bi takım mourinho'ya çiftetelli oynatırdı bence. chelsea'nin 2. olarak katıldığını da dikkate alalım.

porto'nun şampiyonluğa giden yolunun kolaylığına katılıyorum, monaco daha büüyk iş becerdi belki ama o zamanlar mourinho ve uefa arasında herhangi bir sorun yoktu zaten. artı 2. turda çektiği takım yine manchester united. entry'de de belirttiğim gibi gerisi çok önemli değil.

sedat dedi ki...

2. tur talihsizliği konusunda katılabilirim tabi.

Komplo teorisi muhabbetinin yarı espri olduğunu biliyorum da, ben de düşündüm öylesine, kuralara karışabilecek kadar bir organizasyon olsa UEFA gibi kapitalist bi kurum, Mourinho gibi bir adamı yarışmada tutmak isterdim.

O kötü dediğim örneği bütün olarak verdim, Juventus'tan zor Barcelona vardı zaten geçen sene. 3 İngiliz'le ve Pana'yla zaten eşleşemiyor, diğer takımlar da Barcelona'ya karşı yarı sahayı geçemeyen Bayern ve Porto'ydu. Juve de iyi gelmişti gruptan, Real'i içerde dışarda yenmişti falan.