05 Mayıs 2008

Euro 2008 Formaları

Euro 2008'e çok az bir süre kaldı. Takımların vitrine çıkacakları formalar da aşağı yukarı belli oldu. Yeni kreasyonları aşağıda göreceksiniz. Adidas, Nike ve Puma 5'er takımı, Umbro'ysa tek takımı giydirecek.

Nike'ın The Untouchables konseptiyle özel olarak ilgilendiği 5 takım var, Portekiz, Hollanda, Hırvatistan, Rusya ve Türkiye. Bir kaç sene öncesine kadar her takımın farklı renkler olmasına rağmen, aynı formaları giymesi gözü çok rahatsız ediyordu. Yeni kreasyonlarda Nike'ın bu ezberi bozması güzel bir detay.


Rusya'nın kırmızı forması buram buram Sovyet zamanlarını çağrıştırıyor, iyi tasarımlardan biri. Diğer versiyonu da aynı bayrak şeritli tasarımın beyazı. Font, Kiril alfabesini çağrıştırıyor, başarılı.


Hollanda'nın futurist fontları çok güzel. Kraliyet mavisi kullanılarak yapılan deplasman formalarıysa bir önceki kral formanın yerini aldığı için biraz bozuğum, sevmedim. Klasik turuncu formanın yakasının yarısındaki Hollanda bayrağı fazla detay olmuş. Hırvatistan için yapılan klasik damalı formada karelerin boyutu büyümüş gibi geldi bana, turnuvanın en iyi formalarından biri. Portekiz'deki en büyük değişiklik o güzel bordo rengin biraz daha açılıp, kırmızıya çalması. Deplasman forması olarak beyazı tercih etmişler, kalıplar da muhtemelen daralmıştır, Ronaldo'nun baklavalarını çok daha rahat sayabiliriz artık.


Bizim formalar hakkında açıkçası bir fikir oluşmadı kafamda henüz. Turkuaz polemiği zaten ünlü faşistlerimiz tarafından yapılıyor spor medyasında yeterince. Ben rengi değil de formanın dizaynını beğenmedim ya da henüz formaya ısınamadım desem daha doğru. Sanki turkuaz üst, beyaz alt daha hoş durur gibi. Font güzel. Nike bu sene fontlarda genel olarak çok başarılı. Beyaz şeritli kırmızı ana forma da enteresan duruyor.


Puma'ya geçelim. Aslında geçmesek de olurmuş, felaket formalarla gelmiş Puma. -lar fazla oldu bu cümlede, çünkü tek formayla gelmiş Puma. Polonya, Çek Cumhuriyeti, İsviçre, Avusturya'nın formalara bakacak olursanız, amblem dışında fontlara kadar birebir aynı formalar olduğunu görebilirsiniz. Avusturya o eski devasa fontlu, siyah beyaz formasına mı dönse acaba ? Puma'nın piksel sayılı ve küçük harfli yeni fontunun da felaket olduğunu söylemem gerek. Kontrat yaptığı 5 takımın 4'ünün kırmızı-beyaz olması da güzel bir ayrıntı oluyor bu durumda. İyi ki Puma'yla anlaşmamış bizimkiler. Puma'nın 5. ülkesi İtalya da uzun süre sonra en güzel formalar sıralamasında zirveyi bırakacak. Modanın başkenti derler İtalya'ya, hakkaten yıllardır da en tarz formaları da onlar giyer. Ama bu sene onlar da Puma-zede. Puma'ların deplasman dizaynlarının yakalı olması da enteresan. Onlar daha güzel diyebilirim gerçi.



Adidas var sırada. Adidas da Puma gibi tek font kullananlardan. Ama yuvarlak hatlara sahip güzel bir font bu. İspanya ve Almanya dizaynlarını beğendim. Fransa'nın düz kırmızısını beğenmedim, Yunanistan ve Romanya'da göze çarpan bir değişiklik yok fazla, ki zaten 2011'de en önemli ortaklarını, Fransa'yı, Nike'a kaptıracaklar.

İngiliz'lerin elenmesinin ardından Umbro'nun elinde kalan tek takım İsveç. Klasik sarı formaya ek olarak, siyah bir deplasman forması yapmış Umbro. Beğendim.

Not: Resim eklemek çok zahmetli bir iş ya da bugün (ve her zaman) fazlasıyla üşengeç olduğumdan hepsini tek tek eklemiyorum. Uefa'nın Euro 2008 bölümünde gif'lerini bulabilirsiniz diğer formaların da.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

bzm kirmizi forma güzel bence.hatta yapilmis en iyi forma diyebilirm turkiye için