11 Mayıs 2008

Favori Formalarım - 1 : Sampdoria

Euro 2008 formaları hakkındaki yazıdan sonra aklımda, favori formalarımın olduğu bir seri yapmak vardı. Tam o anda kadim dostum Murat Can'ın da berbat formalar serisine başladığını da görünce güzel bir görsel tezatlığın bloga gideceğini düşündüm.


Aslında sadece forma resmini koyacaktım ama hikayesini anlatmadan olmaz Sampdoria'nın. Sampdoria armasındaki figür, Genoa'lı (Ceneviz) bir denizci olan Baciccia'yı temsil eder. Baciccia, Fransızca'ya yakın olan bir İtalyanca olan Ceneviz dilindedir. Adı Hz. İsa'yı vaftiz eden Hz. Yahya'dan (Saint John the Baptist) gelir. Tarih derslerinde devamlı sağda solda ada ticareti işine giren Ceneviz'in yani Genoa'nın bir liman şehri olmasıyla alakalı bir durum, Baciccia'nın denizci olarak temsil edilmesi. Formadaki ve amblemdeki kırmızı, lacivert, beyaz ve siyah şeritler, birleşerek Sampdoria'yı oluşturan iki Genoa takımının, Sampierdarenese ve Andrea Doria'nın renkleri. Evet bu Andrea Doria, Preveze'de bizim Barbaros Hayreddin'in bozguna uğrattığı Avrupa'nın efsane amirali.

Formanın üstündeki beyaz zemine kırmızı haç da, Genoa şehrinin bayrağıdır. Evet İngiltere bayrağının birebir aynısı. Sampdoria günün birinde bizim takımlardan biriyle eşleşirse dava açmayı düşünen başka sivriler varsa, uyarayım şimdiden. Logo ve bantın oturduğu harika bir lacivert, sade beyaz şort ve yıllardır değişmeyen ana dizayn, Sampdoria'nın formasını benim favori listeme eklemiştir her zaman.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

devamını bir liste halinde sunsan? böle bekletmesen?