19 Ocak 2008

Masters II

Masters’ta yarı final eşleşmeleri belli oldu. Kadim dostum Alp’in de değindiği gibi, göze en hoş gelen iki oyuncunun da yer alamayacağı yarı finaller, herşeye rağmen çok keyifli geçmesi beklenen iki maça sahne olacak.

Yarı finallerin ilk eşleşmesi, sezon boyunca farklı rotalarda ilerleyen iki sporcu arasında olacak. İlki, geçen sezonu çok iyi kapatan ve bu sezonda, bıraktığı yerden devam eden sempatik adam Selby, rakibi ise sezonun formsuz ismi; fakat kariyeri tartışılmaz Doherty. Şüphesiz ki şu ana kadar turnuvanın en etkileyici performansı Ken Doherty’den geldi. 38 yaşındaki İrlandalı, çeyrek final maçında favori Murphy’i 4-1 geriden gelip yenerken, tam 3 kere 100+’lık seri gerçekleştirdi. Çok sabırlı ve taktiğe dayalı oyun tarzıyla bilinen Doherty’nin, bu kadar uzun seriler yapıyor olması rakibi Selby için çok korkutucu olmalı; ancak Selby ile ilgili en sevdiğim şey olan soğukkanlılığı, eminim ki yine son frame’lere kadar gidecek bir maç izlememize neden olacak. Kalbim, son dönemde hep yüzüp yüzüp kuyruğuna gelen Selby’nin (En azından doğduğu yerin takımı olan Leicester City’i tutuyor; rakibi Doherty gibi Manchester United taraftarı değil. Bir takım nasıl bu kadar antipatik olabilir?!) bu maçı kazanmasından yana.



Diğer mücadele ise, bence çok süpriz iki isim arasında olacak. Turun en beğenmediğim oyuncularından Stephen Lee, göreceli olarak kolay bir fikstürden, etkileyici performanslar sergileyerek yarı finale geldi. Lee’nin basitçe, yetenek bazında ilk 16 oyuncusu olmayı hak etmediğini düşünüyorum. Rakibi Marco Fu ise, sağlamcı stili ile Ding Junhui’yi geçmeyi başardı; ancak karşısında vasat bir Junhui olduğunu gözden kaçırmamak gerek. Tıpkı, yaklaşık 5 sene sonra, 147 yapma şansını basit sayılabilecek bir siyahı gereğinden fazla kesen, moral olarak çökmüş bir Peter Ebdon’ı eleyen Lee gibi, Fu da yetenek olarak kıyas kabul edilemeyecek kadar altında olduğu Junhui’yi rahat geçti.

Junhui, Alp’in de bahsettiği gibi turun en yetenekli birkaç oyuncusundan biri, genç yaşına rağmen; ancak kökeninin sosyokültürel getirilerinden yoksun bir Çin’li ne yazık ki. (Ya da bizi kandırdılar; çelik gibi sinirlere sahip, inanılmaz disiplinli uzakdoğulu sporcuları gösterirken, karate filmlerinde.)

Fu-Lee mücadelesi, düşük kalitede geçmesini beklediğim bir maç; ancak az bir farkla da olsa daha yetenekli ve daha iyi bir taktiksel beceriye sahip olduğu için Fu’nun finale yükselmesini bekliyorum.

Masters, şu ana kadar çok keyifli gidiyor; umarım turnuva öncesinde speküle edilen, pek çok oyuncunun sahip olduğu sağlık problemleri ya da Fu-Lee eşleşmesinden çıkacak oyuncunun üç gün üst üste maç yapacak olması performansları etkilemez ve final mücadelesi de turnuvanın adına yakışır.

Hiç yorum yok: