03 Ocak 2008

Yabancı sınırı kalksa...



Şu an ligin dışarıya pazarlaması en mümkün yabancı oyuncusu kimdir diye bir soru sorsam. En efektif ya da en iyi değil, büyük liglerden bir alıcıya en iyi fiyatla satılabilecek oyuncu... Farklı yanıtlar gelebilir, bence Bobo. Yok, Bobo'yu pazarlamayacağım. Sadece örneği olduğu bir konunun üzerine yürümekteyim.

Bobo'nun geldiği günü, Beşiktaş'ın o zamanki durumunu hatırlayalım. Lig yarışından çoktan kopulmuş, teknik direktör değişmiş, ara transferde büyük hedefler yok haliyle. Tigana'nın isteğiyle Gökhan Güleç takıma katılıyor, muhtemelen Trabzonlu Haluk Ulusoy'un ricasıyla Tomas Jun Trabzon'dan, Trabzon ondan kurtarılıyor ve yarım sezonluğuna kiralanıyor, bir de yanlış hatırlamıyorsam Aydın Karabulut aynı dönemde Hertha Berlin'den transfer edilmişti. En çok ilgi gören isim, aynı sezon Türkiye Kupası grup maçında Fener'e attığı golün de yardımı ve Tigana'nın istemiş olması nedeniyle Gökhan Güleç'ti. Aynı gün bir transfer haberi daha vardı Beşiktaş'a ayrılan sütunlarda; Corinthians'tan, Brezilya U-19 (ya da U-21) takımında da yer almış, Bobo adında 21 yaşında bir oyuncunun Zago'nun önerisiyle kiralandığı yazıyordu. O gün haliyle hiçbir Beşiktaş taraftarı heyecanlanmadı, ismi Ayı Yogi'deki bir karakterden fazlasını çağrıştırmıyordu genç Brezilyalı'nın. Gerisini ise biliyorsunuz. Bobo, o sezonun başında "Rıza'ya bile söylemeden" alınan Ailton'dan da, bir sonraki sezon sağlam paralarla kadroya katılan Nobre'den de, hatta bu ikisiyle aynı kefeye konulamayacak ve oynadığı tek sezonun ardından fiyatını katlayarak Lyon'a giden Carew'den de çok daha verimli oldu, Beşiktaş tarihinin en golcü yabancı oyuncusu sıfatını kazandı, bugün adaylığını koysa başkan seçilecek konuma geldi.

Son birkaç yıldır bomba transfer hevesiyle birçok ünlü oyuncunun peşine düşen, önemli paralar harcayan ve hemen hiçbirinde aradığını bulamayan Beşiktaş'ın en faydalı oyuncusunu sessiz sedasız, önemli beklentilere girmeden, "ya tutarsa" diyerek yaptığı bir transferden elde etmesi kenara bırakılacak bir tesadüf değil. Beşiktaş mevcut maddi olanaklarıyla bugün Avrupa'dan Bobo kalibresinde ve onun yaşında bir oyuncu alabilir mi dersiniz? 22 yaşında olup, Şampiyonlar Ligi'nde maç alan iki gol atan oyuncuları kaça bırakıyorlar? Kısa keselim, alamaz. Biraz potansiyel göstermiş hemen hiçbir gence kolay kolay uzanamaz. Uzanabildiği genç oyuncular da tartışılır, paranın bu oyunculara harcanmasının doğru olup olmadığı konuşulur. Holosko örneğindeki gibi... Ve can alıcı nokta; Holosko kadar piyasa yapmamış Bobo gibilerine de Beşiktaş (ya da Fener, ya da Galatasaray) yedi yabancı kontenjanından yer açamaz. Açar da, en fazla +1'i. O bile sorgulanır, açık konuşalım.

İşte en başta bu yüzden keşke yabancı sınırı kalksa diyorum. Kalksa ve kendi ülkesindeki takımında bile yedek oturan bir genç oyuncuya şans vermek için büyük hedefli takımların o büyük hedeflerden kopmuş olmaları gerekmese... Beşiktaş bir Bobo yakaladı, peki kaç tanesini kaçırdı? Galatasaray kaç Ribery kaçırdı? (Gerçeğini de kaçırdı gerçi bir şekilde) Zlatan Ibrahimovic ve Milan Baros sadece iki isim ve fenalık geçirmek için yeterli.

Hiç yorum yok: