06 Ağustos 2008

Partizan ve Sırplar


Şampiyonlar Ligi kuraları çekildikten sonra Ntvspor'da Burcu Esmersoy'la Mert Aydın'ı dinliyordum ki, Partizan'ın konuşulduğu sırada Mert Aydın, Sırplar'ın artık oyuncu yetiştiremediğini ve Boşnaklar'la Hırvatlar'ın gerisinde kaldığını söyledi. Muhtemelen dalgınlığına geldi ya da hata yaptı.

Öncelikle Partizan altyapısı Avrupa'nın en iyilerinden birisi olarak bilinir. Çıkan oyuncular parlar veya söner, kestirilemez bir durum o ama Partizan'ın bir Ajax kadar şöhreti var bu konuda. En taze örnek, Sao Paulo'nun kazandığı son U17 Kulüplerarası Dünya Kupası'nda favorilerden biriydi Partizan ve Barcelona'ya 5, DC United'a 8 atarak 3. oldular. Geçen sene de finalde Sao Paulo'ya kaybedip 2. olmuşlardı. Turnuvanın gol kralları da Partizan'dandı. 90'lı orta saha oyuncusu Petar Skuletic gol kralı oldu. 91'li Adem Ljajic turnuvanın bir diğer yıldızı, geleceğin Kaka'sı diyenler ve peşinden koşan büyük kulüpler var.


Bugün Partizan'ın 87'li orta saha oyuncusu Zoran Tosic (gerçi o genç yaşta geldi, tam bir altyapı ürünü sayılmaz) milli takım oyuncusu. 17 yaşında Uefa Kupası maçında hat-trick yapan, geçen sene 18 yaşındayken Partizan'ın kaptanlığına yükselen 89'lu forvet Stevan Jovetic için (Karadağ'ı seçti) 8 milyon euro saydı Fiorentina. Fiorentina kadrosundaki diğer genç Sırp, her ne kadar İsviçre'de yetişmiş olsa da, 87'li Zdravko Kuzmanovic bütün sezon oynadı Serie A'da. Bir diğer genç oyuncu Nemanja Rnic'i Anderlecht aldı. Yine 84'lü Antonio Rukavina'yı Dortmund'a, 86'lı Milan Smiljanic'i Espanyol'a verdiler. Partizan'da yetişen 88'li Miralem Sulejmani rekor bonservisle Ajax'ta bugün.

Milli takım bazında da Sırplar'ın son altyapı turnuvalarında çıkışta olduğu gerçeği yok sayılmamalı. Antalya'daki son U17 turnuvasının en dikkat çeken 3-4 oyuncusunda biri 91'li forvet Danijel Aleksic'di. Geçen sene U21 Avrupa Şampiyonası'nda final oynadılar. Bosna kimi çıkardı ki, Sırplar'ın önüne geçti ? O takımdan defans oyuncuları Branislav Ivanovic ve Slobodan Rajkovic'in bonservislerini Chelsea aldı. Bosko Jankovic Mallorca'yla çok iyi bir sezon geçirip, Palermo'ya transfer oldu. O takımın neredeyse büyük çoğunluğu büyük liglere transfer oldu. 2-3 tanesi de Türkiye'ye geldi aslında (Drincic, Kahriman, Petkovic) ama bu tip oyuncuları süsleyip satmaktan ziyade kadrodışı bırakıp, sözleşmelerini feshetmeye yatkın bir lige sahibiz ne yazık ki..

Hiç yorum yok: