13 Ağustos 2008

Phelps 5/8


Ian Thorpe turnuva öncesi yorumlarda devamlı Phelps'in "8 rekorlu 8 altın" projesini gerçekleştirmesinin zor olduğunu ve bunun olma ihtimalini az bulmasını da yoğun programa dayandırıyordu. Ne yalan söyleyeyim bana da çok olası gözükmüyordu, tamam belki 8 altını alabilirdi Phelps ama bunu 8 rekor kırarak başarmak çok fantastik bir rüya geliyordu bana. Özellikle de, 4 x100 bayrakta bu rüyanın erken biteceğini düşünüyordum. Ama Jason Lezak'ın, Alain Bernard'ı geçtiği o son metrede en büyük riski atlattı Phelps, bugün 8 hedefin 5'ini tamamlamış durumda ve Thorpe da Phelps trenine atlamış durumda.

Kalan yarışlarına baktığımızda, ilk olarak 200 m karışıkta yüzecek, az önceki elemele serisini alışkın olmadığımız şekilde rekor kırmadan kazandı. Muhtemelen kasmadı ve kendi standardında vasat bir derece yaparak 6. oldu genelde. Yarınki yarı finallerde dereceler daha da aşağı inecektir. Özellikle finalde, çıtayı düşürmemesi lazım Phelps'in, olası Cseh veya Lochte sürprizlerinden korunmak için. 7. yarış 100 m kelebek, kelebek Phelps'in güçlü olduğu kategroilerden biri, ona ayak uydurması olası tek isim Phelps'in rekorunu kırdıktan sonra, 2 kez daha geliştiren Ian Crocker. Ancak Phelps, Crocker'ı daha önce özellikle büyük yarışlarda defalarca geçti ve bu formuyla sorun yaşamaması gerek. Son yarış ise 4 x 100 m karışık olacak ve bu da ABD takımının oldukça rahat kazanması gereken bir kategori. Evet, Phelps için her şey yolunda gidiyor ve muhtemelen 4-5 gün içerisinde gelmiş geçmiş en iyi yüzücü olduğunu ilan edecek dünyaya.

Benim asıl beklediğim yarış, daha önce de dediğim gibi, 100 m serbest. Çok büyük rekabet var burada ve sonucu kimse kestiremiyor. Amerika'nın Fransa'yı geçtiği epik yarışta Bernard'ı geçen Jason Lezak da o yarıştan sonra da kendini favoriler arasında bulmuştu ama şu ana kadar en fazla bronzu zorlar gibi duruyor. Yarı finaller çok eğlenceliydi aslında, ilk seride Alain Bernard adeta uçtu ve Eamon Sullivan'a kaptırdığı rekoru geri aldı. Ama bir kaç dakika içinde yüzülen 2. yarı final serisinde Eamon Sullivan rekoru geri aldı ve bu seride gerçekleşen önemli bir olay da burada ünvanını koruyup altını amaçlayan ve büyük ihtimalle yüzmeyi bırakacak olan efsane Hoogenband'ın kariyerinin en iyi derecelerinden birini yüzmesi bu yaşında. Eamon Sullivan başından beri altın adayım benim ama rakibinin de Alain Bernard gibi her an herşeyi yapabilecek bir sprinter olduğunu unutmamak gerekir. Öyle ki bu kategoride yapılmış en iyi 5 derecenin 3'ü Bernard'a, 2'si Sullivan'a ait ve hepsi son aylarda yapıldı. Hoogenband şu an için bu ikisinden bir adım geride gibi ve herhangi bir kötü performansta sürpriz madalya için hazır bekleyen Lezak, Nystrand, Targett gibi kaliteli sprinterler mevcut. Tahminim; 1-Sullivan, 2-Bernard, 3-Hoogenband şeklinde.

Bayanlarda Kirsty Coventry'nin altın alamamasına üzüldüm, 2'si gerçekten kıl payı olmak üzere 3 gümüş ve 1 dünya rekoru da Zimbabwe için hiç fena değil açıkçası şu ana kadar. Rice ve Coventry, 400'de olduğu gibi 200 karışık'ta da ilk 2'yi bırakmadılar ve bu kesinlikle Katie Hoff için hayalkırıklığı oldu. Hoff'un kötü günleri 200'de de Coughlin'e geçilip madalyasız kalmasıyla devam ediyor. Londra'da izlenmesi gereken bayan yüzücülerden en önemlisi olacak eğer şu hayalkırıklığını önümüzdeki 4 sene için hırsa dönüştürme azmini gösterirse. Bir diğer hayalkırıklığı yaşayan bayan yüzücü de mutlak favori olduğu 400 serbestte madalyasız kalan rekortmen Federica Pellegrini ise çabuk toparladı ve 200 serbest'i yeni bir dünya rekoru kırarak kazandı. Avustralya erkeklerde geride kalmış gibi ama bayanlar da şu ana kadar 1 numaralar beklenildiği gibi. Özellikle Rice, kırdığı iki dünya rekoruyla şu an bayanlarda en moda isim.

Hiç yorum yok: