18 Ekim 2007

Euro 2008: Son Düzlük

Portekiz az daha krize sokacaktı işi. 84'te Makukula, 91'de Ronaldo'yla kurtuldular. 95'te attıkları gol bile Kazakistan'ın ne derece zorlayıcı olabileceğini gösterdi. Bu sene bana göre favorileri en hırpalayan "kek" takım Kazakistan. Her maç direnç gösterdiler, Belçika'dan içerde-dışarda puan aldılar, Sırbistan'ı yendiler. Portekiz'i az daha karıştırıyolardı dün gece. Deplasmanda Polonya'yla Finlandiya'ya yenildiklerinde bile acaba dedirttiler.

Sırbistan 16 kişiyle gittiği Bakü'de, sonunda gol atmaya başladı. Ermenistan'a gol atamayan takımdan Stankovic, Pantelic ve Krasic'i kesip, Zigic'i de tek bırakıp iki genç yıldız adayı Partizan'lı Zoran Tosic'le, Palermo'lu Bosko Jankovic'i soktu, Javier Clemente. Formda Lazovic'le başlamasını bekliyordum Zigic'in yanında artık ama yine 2. yarı soktu oyuna onu. Ve son 3 maçta tek gol atabilen Sırbistan, 6 tane yerleştirdi.

Şimdi; Polonya 24, Portekiz 23, Sırbistan 20. Portekiz'in kalan maçları içerde Ermenistan ve Finlandiya'yla. İşleri garanti gibi. Polonya, içerde Belçika'yı yenerse işi bitiriyor. Yenemezse, son maça kalıyor iş ve Sırbistan o maçı alırsa çıkıyor gruptan. Yani kritik maç, Polonya - Belçika ilk etapta. Sırbistan'ın tabi bu senaryoda, içerde Kazakistan'ı da yenmesi gerek.


B'de en önemli maçta İskoçya işi fena halde zora soktu. Sen git deplasmanda Fransa'yı içerde Ukrayna'yı yen, sonra git Gürcistan'a kaybet. Toppmöller, Gürcistan'ı gençleştirmeye başladı. İlk golü Empoli'ye transfer olan 17 yaşındaki forvetleri Levan Mchedlidze attı. Kalecileri Giorgi Makaridze 17 yaşında. Playmakerları Levan Kenia 16, diğer orta saha oyuncusu Jaba Kankava 21 yaşında. 1-0'ken İskoçların verilmeyen bir penaltısı var ama yine de bu kadar genç bir takıma yenilmeyeceksin.


Öbür tarafta Fransa da Litvanya'yı zor yendi. 79'da defansa çarpıp girdi birincisi, 81'de de Asafa Powell deparıyla 2.'yi attı Henry. Henry hem Fransa'yı nerdeyse ipten aldı, hem de Platini'yi geçti. Artık Fransa'nın, milli takımda gelmiş geçmiş en fazla gol atan oyuncusu. Maçın başında Litvanya sağ beki Arunas Klimavicius'un Abidal'la Toulalan'ı pazara götürüp ters ayağıyla direkten dönen inanılmaz bir pozisyonu var. Girse, elemelerin en güzel gollerinden biri olurdu.

Puan durumu; Fransa 25, İskoçya 24, İtalya 23 (1 maçı eksik) İtalya'nın eksik Faroe maçını 3 puan saysak 26 eder. Bu durumda İtalya 26, Fransa 25, İskoçya 24. Kalan maçlar, İskoçya - İtalya ve Ukrayna - Fransa.

- İskoçya, İtalya'yı yenerse gruptan çıkıyor. Fransa kaybederse İsk-İta, kaybetmezse İsk-Fra çıkar.

- Berabere kalırlarsa yine Fransa'ya bağlı. Fransa kaybederse İsk-İta, kaybetmezse Fra-İta çıkar.

- İskoçya İtalya'ya yenilirse de Fransa ve İtalya beraber çıkıyor.

Yunanistan'a teşekkür etmesi lazım Terim'in, 1 tane atıp bıraktıkları için. Bizim grupta Norveç, Bosna'yı yenerek büyük avantaj aldı. Bize yenilmezlerse Yunanistan'la beraber çıkıyorlar. Bosna'nın Norveç'i zorlamasını bekliyordum ama Norveç, bizim aksimize kritik maçların altından kalkmasını biliyor. Yazılabilecek fazla bir şey yok, elemelerin en kolay grubundan çıkamıyoruz.

D'de Almanya ve Çekler garantilemişti zaten. Liderlik maçı yaptılar Allianz Arena'da ve Almanya evinde son bir kaç yılın en ağır yenilgisini aldı. Brückner, Löw'e bir kaç numara gösterdi kısacası. Kadıköy'den kovalanan Enke kadrodaydı ama oynamadı.


Ve diğer favori grubum E. Günün maçı hakikaten harikaydı. 85000 kişi vardı stadda. Suni çimden tırsan İngilizler gayet rahattı. Cole'un yerine Lescott girince takım geri dörtlü güreş takımına benzedi. İlerde Kerzhakov'u tek, hemen arkasında da Arshavin'i oynattı Hiddink. Fizik olarak ezildiğinden etkisiz kaldı Kerzhakov. Öbür tarafta Rus savunması bayağı sakar duruyodu. Rooney ve Richards ilk yarı çok iyiydi. Rooney atınca golü, McLaren'ın hatası geldi ve yasladı takımı. Hiddink de, Kerzhakov yerine daha kuvvetli Pavlyuchenko'yu sokunca daha ilk baskıda öne geçti Ruslar. İngilizler'i anlamıyorum. Lampard varsa oynatacaksın, 2-1'den sonra oyuna almakla olmaz. Ama sen kendi oyuncunu Wembley'de, sıradan bir Estonya karşısında yuhalayıp kaybediyorsun. İyi oldu. Şimdi Rusya'nın deplasmanda İsrail ve Andorra'ya puan kaybetmesini bekleyecekler ve içerde namağlup Hırvatistan'ı yenmeleri lazım. Hadi ordan.

Diğer gruplarda yeni bir şey yok. İsveç, Hollanda, Romanya ve İspanya'da içerde diyebiliriz. Güzel bir skor var ama.

Liechtenstein 3 - 0 İzlanda.

Hiç yorum yok: