22 Temmuz 2008

Olympiacos, Childress, € > $


Hadi canım..

Olympiacos'un Josh Childress'a verdiği teklifi okuduğumda ilk verdiğim tepki buydu. 3 yıllık 20+ milyon dolar. Üstüne vergi kesintisi de yok ve her sene sonunda NBA'e dönme opsiyonu. Bu para NBA'de yardımcı rolündeki adamlar için oldukça uygun bir para ama Avrupa şartlarında astronomik, daha önce verilmemiş bir meblağ. (Daha yüksek alan varsa da hatırlayamadım şu an.) Childress'a bu para verilir mi? Bu sorunun cevabı, beklentiye göre değişir ki cevabını daha sonra arayacağız.


Childress şu an Pire'de ve Atina'nın Maloof'ları, Angelopoulos kardeşlerle görüşüyor. Bu transfer, eğer olursa, NBA'in karizmasına atılan sağlam bir çizik olacaktır. 25 yaşında, henüz büyük kontratını imzalamamış ve en önemlisi henüz düşüşe geçmemiş bir free agent'ı Avrupa'ya getirmek kolay bir iş değildir. Daha önce de yapılmadı.

Olaya Olympiacos tarafından bakarsak, ben hamlelerine katılmasam da haklılık payı bırakıyorum. Demek istediğimi biraz daha iyi aktarabilmek için biraz tarihe dönmek gerek. Futbolda her ne kadar son 12 yılda 11 kere şampiyon olup, Panathinaikos'u gölgede bıraksalar da bir başka önem verdikleri spor dalı olan basketboldaysa bir o kadar ezildiler ve son 11 sezonda 10 Panathinaikos şampiyonluğu gördüler. 93-97 yılları arasında asıl "Kızıllar" efsanesini başlatan ve 5 sene üstüste şampiyon olan Sigalas'lı, Tarlac'lı, Fasoulas'lı hanedana son veren Pana, o günden bugüne 3 Avrupa Şampiyonluğu gördü ve bu süreçte Olympiacos ise çeyrek finalden yukarısını göremedi Avrupa'da.


Basketbolda unutulan ve eskiden gördüğü saygıyı görmeyen Olympiacos, geçen sene başladığı yatırıma bu sene daha da fazlasını verdi. Göze çok hoş gelen bir oyun oynatan Pini Gershon'u geçen sezon başa getirmeleri, İtalyanlar gibi, kanlarında savunma yapmak olan Yunanlar'a ters geldi ve milli takımla efsaneler yaratan Yannakis'e döndüler. Yannakis aslında bir Aris efsanesi ama başkan Kokkalis ve yardımcıları Angelopoulos kardeşlerin bu noktada bir seçim lüksleri yok.

Olympiacos'u eski günlerine döndürme planının ilk aşaması olan "iyi koç" getirilmişti. Sırada bomba transferler vardı tabi ki, iyi bir uzun ve iyi bir guard'a ihtiyaç vardı takımı üzerine kurabilecek. Tartışılabilir olarak en iyilerini getirdiler. Vujcic ve Papaloukas. Erceg ve Halperin transferleri de oyuncuların yaşları ve piyasaları göz önüne alındığında epey tuzlu olduğu tahmin edilebilir. Yine Real Madrid'den alınan milli takım oyuncusu Pelekanos da, diğerlerinin yanında sönük kalsa da bana göre çok şık bir hamle. Olympiacos'un geçen sezonki flaş transferi, Qyntel Woods'du ve Woods beklenmedik derecede yararlı olmuştu aslında. Ama Woods'un soyadına ne kadar uyumlu bir karaktere sahip olduğunu onu az çok tanıyan herkes bilir ve Yannakis'in koç olduğu bir takımda yer alamayacağı çok açıktı.

İyi bir koç ve birkaç flaş Avrupalı'dan sonra 3. hamle, yeni bir salon projesine başladı Angelopoulos kardeşler. Ve böyle bir geri dönüş planının son bir adımı kalabilirdi, o da reklamdı. Güç gösterisi de diyebiliriz buna. Mali olarak ne kadar güçlü olduklarını Vujcic ve Papaloukas'a yüklü kontratlar verip, Erceg, Halperin ve Teodosic gibi adamlar için bonservis dahi vererek göstermişlerdi. Childress dış şutu olmayan, takımı sürükleyemeyecek bir adam belki ama olası transferinde Olympiacos'un dünya çapında yapacağı reklam, kulübün asıl istediği. Yoksa hiç bir şekilde adamın kontratına her sezon sonunda NBA'e dönme serbestisi konulmaz. Üstelik Childress uzun kollarıyla iyi savunma yapabilen, istikrarlı ve sorunsuz bir oyuncu. Yannakis'in seveceği tipte bir Amerikalı. Childress'tan önce Anthony Parker'a daha büyük bir kontrat önermişlerdi ama Raptors ve Parker kabul etmedi. Bu durumda free agent piyasasında henüz aradığını bulamamış olan Childress, onlar için daha sağlıklı bir hedef oldu.

Evet belki overpaid olacak Josh ama Olympiacos'un projesi dahilinde bir hamle ve harcayacak paraları olduğunu da göz önüne aldığımızda hayırlı olsun demek kalıyor bize de. İki Atina takımının bu seneki rekabeti, son final serisindeki kavgaların ardından bu gelişmelerle daha bir takip edilesi hale geldi, hiç de fena olmadı.

1 yorum:

karamazov dedi ki...

Transfer sonuçlanmış.

http://www.turkbasket.com/haberanasayfa.asp?m=1&hid=40627