21 Mart 2008

Şampiyonun Dramı

Son şampiyon Miki Ando piste çıktığında heyecanlı bir bekleyiş sarmıştı herkesi. Kısa programda ancak sekizinciliği alabilmişti fakat geçen seneki mükemmel serbest program performansını gösterebilirse bir şansı olabilirdi Ando'nun. Serisine başladı, fakat çok tedirgin görünüyordu ve işler ters gitti. Üst üste iki hata yapınca programı berbat oldu ve hakemlerden izin isteyerek yarıda bıraktı. Daha sonra Tuğba Karademir'in canlı yayında açıkladığı üzere önemli bir sakatlığı varmış. Hatta ısınmalarda atlamaları yapmıyormuş bile. Yine de hoş olmadı hiç. Sakatlığı büyük ihtimal o anda buz üstünde nüksetmedi, sakatlığının etkisiyle istediği hareketleri yapamayınca morali bozulduğu için terketti yarışmayı. Halbuki ne olursa olsun devam etmeliydi bence. Göteborg'daki müthiş seyirci birçok düşen sporcuyu tekrardan ayağa kaldırmıştı şampiyonanın ilk gününden beri. Hatta altın madalyayı kazanan meşhur üçlü axelcı Mao Asada, daha ilk atlamasına kalkamadan yerde sürüklenirken buldu kendini. Ama dediğim gibi seyirciler işin psikolojisine o kadar hakim, o kadar bilinçliydi ki yerden kalktıktan sonraki her hareketine iki katı tepki vererek çok güzel bir jest yaptılar şampiyona.

Keşke Miki Ando da şansını deneseydi. Gerçi gencecik bir kızdan ziyade, onu sakatlığına rağmen belki de zorla piste çıkaran antrenörleri de suçlamak lazım. Her şeyi geçtim, yarışmadan zamanında çekilse bir başka sporcu serbest programa kalabilecekti. Oraya katılan bu genç kızların kiminin şimdilik en büyük hayali o dört dakikalık serbest programlarını sergileme şansı yakalayabilmek. Bir kişinin hayallerini engellerken, bir diğerini de binlerce kişi önünde gözyaşlarıyla baş başa bırakıyorsun. Özellikle artistik patinaj gibi çok genç yaşta sporcuların katıldığı amatör sporlarda antrenörler sorumluluklarının bilincinde olmak zorundalar. Umarım bu yetenekli Japon patenci, bu travmadan bir kurtulmayı başarır ve tekrar üst tarafları zorlamayı başlar.

Uzak doğulu patencilerin arasından kısa programda çıkmayı başaran Carolina Kostner, serbestte kendi standardının çok altında kalınca gümüş madalyayla yetindi. Yine de bence bu dalın şu anda en iyisi olduğunu gösterdi. Yakın gelecekte bir dominasyon sağlaması zor ama sunum olarak açık ara en estetik ve en buza yatkın isim. Japonlar'ın her ne kadar jump'ları çok başarılı olsa da, bu şampiyona gördüğümüz gibi istikrarlı olarak bunları sergilemek çok mümkün değil.

Bronz madalya alan Yu-Na Kim, en az hata yapan ve teknik elemanlardan en çok puan toplayan isimdi. Programı sonunda çok büyük bir alkış almasına kalsın juriden aldığı puan pek beğenilmedi ve juri başta Koreliler olmak üzere tüm seyircinin hafif protestosuyla karşılaştı. Benzer bir protesto dördüncü olan Yukari Nakano'nun serisinden sonra da yaşandı. Daha önce belirttiğim gibi Mao Asada bayanlarda çok az kişinin yapabildiği üçlü axel'a hazırlanırken düşerek duvara bindirmesin rağmen altın madalyayı az farkla kazandı. Üçlü flip-üçlü toe loop kombinasyonu kusursuzdu, ve seyirciyi de arkasına alarak buradan sonra yağtığı tüm jump'larda başarılı oldu.

Tribünlerin tıklım tıklım dolmasına önemli bir vesile olan İsveçli Viktoria Helgesson toplamda 18. olarak çok da bekleneni veremedi. Aşağıda resmini gördüğünüz benim kişisel favorim güzeller güzeli Kiira Korpi mâlesef çok kötü bir serbest program çıkararak şampiyonayı 9. tamamladı. Oysa kısa program sonunda madalya şansı vardı. Vatandaşi Laura Lespisto ise tam tersine 21. sırada başladığı günü 8. bitirmeyi başardı. 2006 şampyionu Amerikalı Kimmie Meissner ise eski formunun bir kez daha çok uzağında kalarak 7. oldu.

Tuğba Karademir ise kısa programda elendiği için TRT anlatım alanındaydı. Diksiyonunda hafif bir genç kız problemi yaşasa da, oldukça samimi ve sevimli bir tavrı var Tuğba'nın. Tabi kendisini yorumculuk yapmak yerine buz üstünde görmeyi tercih ederiz. Ancak bu şampiyona da kendi de söylediği gibi uykusunda bile yapabileceği bir salchow'da tökezleyince elenmekten kurtulamadı.

Hiç yorum yok: