09 Mart 2008

Sergiy Stakhovsky


Geçen hafta biten Zagreb turnuvasını, herkes, son zamanlarda çıkışa geçmiş evsahibi Hırvat oyunculardan birinin kazanmasını bekliyordu. Zaten şu ana kadar 4 kez düzenlenmiş olan (ilk 2'si 96 ve 97'de) bu indoor turnuvasını, Hırvat'lar 3 kez kazanmış, 1 kez de final oynamışlardı (Goran 2, Ljubicic 1). Bu sene de sakatlıktan sonunda dönen Mario Ancic, harika bir sezon geçiren Ivo Karlovic, sezona çok iyi giren yeni potansiyel Marin Cilic ve en büyük favorileri, son 2 sezondur burada final oynayan Ivan Ljubicic'i göz önüne aldığımızda Hırvatlar'ın götüreceğini düşünmek zor değildi. Turnuvanın indoor olmasının da bunda payı var elbette, rüzgarsız bir ortamda servisçilerin ne kadar etkili olabileceklerini söylemeye gerek yok. Bu saydığımız 4 isim de Goran sonrası Hırvatistan'ın benzer kalıpta piyasaya sunduğu oyuncular.

Turnuvaya kısa bir süre kala bu sezona 2 turnuva kazanarak giren Mickael Llodra, ismini ana kuradan çekince kontenjan doldurmak zorunda kaldı turnuva direktörleri. Ve elemelerde (bilmeyene not: elemeler, ana tabloya girmek için sıralaması yeterli olmayan oyuncular arası düzenlenir) kontenjan almaya hak kazanan son 4'e kalamayan oyunculardan Ukraynalı dünya 209 numarası Sergiy Stakhovsky'yi çağırdılar. (bu olaya kısaca lucky loser diyoruz)

Lucky loser Stakhovsky, önce ilk turda tarihin en fazla ace atan oyuncularından biri olan 2 numaralı seribaşı Karlovic'i geriden gelip yendi. Çeyrek finalde Tipsarevic'i de geriden gelip yendikten sonra, yarı finalde Bolelli ve finalde 1 numaralı seribaşı Ljubicic'i yenerek şampiyon oldu ve 17 yıl sonra ilk kez bir LL bir ATP turnuvasını kazanmış oldu. Toplamda da bunu başaran 5. oyuncu. Maçları izleme imkanımız yoktu tabi, nasıl bir oyuncu olduğunu ancak istatistik yorumlayarak tahmin edebiliriz. Benim en fazla dikkatimi çeken, yediği ace sayısının nispeten az olması. Özellikle Karlovic gibi servisini roketatar gibi kullanan bir adamı, ortalamalarının altında tutmuş olması return'ünün kuvvetli olduğunu işaret edebilir bize.

Nishikori'den sonra takvimin diğer sürprizleri de peşpeşe geliyor yine, şu an devam eden bir diğer turnuva Las Vegas Open'da da elemelerden gelen Güney Afrika'lı Kevin Anderson da bugün finalde Sam Querrey'e karşı Nishikori'nin yaptığını yapmaya çalışacak. Masters Series'in başlamasıyla bu rüzgarın biraz dineceğini tahmin ediyorum yine de ben.

Hiç yorum yok: