12 Mart 2008

Oynamayı bilmek

Açıkçası dünkü maçı izledikten sonra İnter için üzüldüm. Liverpool yine ekstra çaba sarfetmeden turu geçiverdi. İlk maçta Materazzi'nin kırmızı kartı çıkmasaydı o maçın 0-0 bitme ihtimali de hayli fazlaydı. Liverpool'a karşı 2-0'dan geri dönmeye çalışmak umuda yolculuk gibiydi ve o film de daha önce çekilmişti.


Benitez yine saçma sapan bir kadroyla maça çıktı, ama İnter'in zorunluluktan sahaya sürmek durumunda kaldığı Burdisso - Rivas ikilisi hiç bir zaman güven vermeye yaklaşamadı ve İnter'in koşmaktan aciz Vieira ve artık ileri geri çalışmak için bacakları fazla yorgun olan Zanetti -ki bu sezon bütün maçlarında oynamış İnter'in, pes doğrusu- ile hem bu ikilinin önlemini alıp hem de hücumu desteklemeleri çok zordu. Her ne hikmetse Mancini bu maçta Chivu'yu en az ihtiyacı olan yerde yani sol bekte oynattı. Halbuki bu kadar para verip alınması için kıçını yırttığı adamı savunmanın ortasına koyup, soldan hücuma daha iyi çıkan Maxwell'i kullanabilir, olmadı Chivu'yu orta sahaya yürümekten aciz Vieira'nın yerine yerleştirip Cambiasso ve Zanetti'yi biraz daha ileride tutabilirdi. Hadi hiçbirini yapamadın, ileri uçta Suazo'yu oynatıp en azından Liverpool'un hareketli hücumlara karşı zorlanan defansını biraz olsun rahatsız edebilirdi.

Carragher ipucunu vermişti ama İnter bunu uygulayamadı. Zaten bu kadro yapısıyla da epey zor. Mancini sene sonunda bırakırım demiş. Kaldığı süre içerisinde pek de başarılı olduğu söylenemez. İnter bu kadrosunu yeni bir hoca gözetiminde biraz revize etmeli, özellikle defans ve ileri uçta bazı yeni nefeslere ihtiyaçları var.

Çeyrek finale kalan takımlara bakıyorum. Dört İngiliz gözüme batıyor. Rahatsız oluyorum. Umarım dördü de bu turda elenirler. Roma geçen sene Lyon'u elemiş ve burada bulunmuştu. Bu sene bence daha zor bir iş başardılar çünkü başaltı takımlar için eşik (Lyon için de böyle) ismi büyük takımlardan birini elemektir. Schalke şanslı kurasıyla ve Rosenborg maçlarında işini sıkı tutmasıyla çeyrek finale geldi. Fenerbahçe ise grupta tam kadro İnter karşısında 60 dakika iyi direnmiş ama sonra fena dağılmıştı. Şimdi İnter Liverpool karşısında tarumar oldu. Bu turda Schalke hariç her takımı elemeleri zor, Schalke mümkün tabi ama Sevilla gibi teknik direktör krizi yaşamış, ciddi kadro eksikleri olan ve doymuş bir takım yok eşleşilebilecek. Psikolojik avantaj hep Fenerbahçe'nin rakiplerinde olacak ama Schalke'yi cazip kılan bir diğer unsur da Almanya'da yaşanacak seyirci avantajı.

Kalan takımlar arasında şampiyonluk şansı için bir sıralama yapmak gerekirse:

8) Schalke 04: Bu turu geçseler bile Leverkusen'in yaptığını yapıp final ya da şampiyonluk hevesi yaşamaları çok zor çünkü kadroları o kadar potansiyelli değil. Büyük ihtimal burada gidecekler.


7) Fenerbahçe: Heyecan verici futbol ve bol gollü maçlarla güzel bir serüven izlettiler. Kapı az da olsa aralık ama camia içerisinde oluşan final atmosferi adım adım ve temkinli ilerleyen takımın konsantrasyonunu sarsar diye biliyoruz. Herşeye rağmen Sevilla deplasmanında ayağa kalkan takımdan her şey beklenir.

6) Chelsea: Büyük maçları kaldıramadıkları artık tasdiklendi, Mourinho varken bile yaratıcı oyuncu eksikliği baş ağrıtıyordu, şimdi o tokat gibi çarpan orta saha kurgusu da yok. Kuraya bakar ama bu turda gitmeleri muhtemel.

5) Barcelona: Bütün konsantrasyonları burada olacak ama Messi yok, Ronaldinho formsuz, taraftar keyifsiz. Onların da yukarıdaki dörtten biriyle eşleştikleri takdirde ilerleyemeyeceklerini düşünüyorum.


4) Roma: Oynanan futbol son üç senedeki Liverpool'u andırıyor. Topun nerede ve kimde olduğuna göre tempoyu çok iyi ayarlayan ve kusursuza yakın alan savunması yapan bir kurgu var. Totti'nin nefesi Real deplasmanının sonunda tükendi, en kötü işaret bu. İlginçtir ki bu sene ona çok dayalı oynamıyorlar.

3) Arsenal: Bu turu geçeceklerini düşünsem de şampiyon olmalarını zor görüyorum. Ama yukarıdaki iki takımın işini elenmesi en zor takımı dışarı iterek kolaylaştırdılar. Milan'ı Milan gibi elemek karakter ister. Ama Fabregas da hayatın kaç kere öyle şut atacak, merak ediyorum.

2) Liverpool: Yine favoriler, yine favoriler. Takımdaki pek çok oyuncu bu arenada nasıl oynanması gerektiğini çok iyi biliyor. En önemlisi de bu.


1) Man United: Son yılların en güçlü takımı, hem fizik güç hem de teknik açıdan hiç bir eksiklikleri yok. Ronaldo'nun formu da korkutucu. Rooney de açılırsa diğer takımların işleri çok zor. Hiç sevmem ama malesef şampiyonluğun en büyük favorisi.

Hiç yorum yok: