22 Mayıs 2008

Euro 2008 : Yeni Kurallar


Uefa, turnuva öncesi iki de yeni kural açıkladı. İkisinin de karşı çıkanları olabilir ama Platini'ye hak verdim.

İlk kural turnuvalarda, özellikle yarı finallerde görmeye alıştığımız bir futbolcu dramını önlemeye yönelik. Daha önce çeyrek final maçında sarı kart gören oyuncu, yarı finalde her zaman diken üstünde olur. Göreceği bir sarı kart, belki de kariyeri boyunca bir daha göremeyeceği ya da belki de ileride arkadaşlarına, çocuklarına veya torunlarına anlatacağı tek maç olacak o büyük anı kaçırmasına neden olacaktır. Ama öyle bir an gelir ki, aklınca bir pozisyonu önlemek için takımı adına faulü yapar ve hakem düdüğü çalar. Hakemin düdüğü çalmasıyla, elini cebine götürmesi arasında geçen o kısa sürede finali kaçıracağını hatırlayan futbolcu ne yapacağını bilemez. Genelde hakeme giderler, hafif Lugano-vari, daha çok "yapma be hocam, gösterme gözünü seveyim" diyen gözler ve yana yatmış bir kafayla.

İşte yeni uygulama bu noktada devreye giriyor ve turnuva sırasında sarı kartlar grup sonunda ve çeyrek finalde sıfırlanıyor. Yani kısacası, finalde oynayamamak için yapılması gereken tek şey yarı finalde sakatlanmak veya kırmızı kart görmek. Kaleciyseniz de, kramponunuzu temizlerken elinizi kesmemeye dikkat edin.

2. kuralsa ölüm gruplarını engellemek için çıkarılıyor gözükse de, mantıklı bir düzenleme. Şöyle ki, Uefa sıralamalarına artık hazırlık maçları dahil edilmeyecek. Eskiden nasıl bir orantı vardı resmi maçlarla hazırlık maçlarından alınan puanlar arasında, bilemiyorum. Yine de hazırlık maçlarından puan kazanmak zaten pek adaletli bir durum değildi.

Tabi bu kurallar Uefa'yı bağlıyor bildiğim kadarıyla sadece. Fifa ve Blatter bu konuda Uefa ve Platini'yi takip eder mi onu da bilmiyorum ama şu aşamada sadece Avrupa turnuvalarında izleyeceğiz bu uygulamaları.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

2 haftadır türkiye milli takımı ve avrupa 2008 kupası ile ilgili tüm haber veren siteleri inceliyorum umarım sitenizde türkiye milli takımına daha fazla yer ve haber verirsiniz. google üzerinde avrupa 2008 hazırlık maçları diye yazıp aratınca google sayfalarında çıkan sonuçlar arasındaki linklere tıklayarak sitenize eriştim, ve sitenizi/bloguzu takip etmeye karar verdim elinize sağlık site çok güzel olmuş.

Bir de bilgi notu vermek istiyorum: Türkiye'nin avrupa 2008 kupası ile ilgili haberleri en güncel ve en detaylı analizleri ile birlikte sportsbanker.com diye bir site üzerinde yayınlanıyor, site ingilizce ama siteye kayıtlı avrupanın önde gelen bahisçileri (sportsbanker) Türkiye'yi Avrupa Kupası 2008'de favori olarak görüyorlar ve yurtdışı sitelerde verdikleri oranlar acayip yüksek. bunu bir bilgi olarak sizle paylaşmak istedim.