20 Mayıs 2008

Mucize gerçekleşmedi


Evet, Inter Parma'yı yenemeseydi ve Roma şampiyon olsaydı ciddi bir mucize gerçekleşmiş olacaktı. Son Serie A yazımı yazdığımda puan farkı yedi olmuştu, Roma iyi bir maç oynamasına rağmen Lazio'dan darbe yemiş ve biraz da yetersiz olduğunu hissetmişti. Kalan maçlarda İnter'in zor fikstüründen bahsettik, zaten bu fikstür dahilinde çok darbe yedi Inter ama Roma şampiyonluk istiyorsa alması gereken maçlarda pek çok puan savurdu.

Öncelikle Cagliari maçı en büyük kayıptı. Bu biraz da kafaların Manchester'la dolduğu bir haftada oynandı ve zaten ümidi azalmış Roma bir de hüsran yaşayarak Serie A'yı ikinci plana almak zorunda kalırken, bir yandan da Şampiyonlar Ligi'nde iddiasını kaybetmenin şoku yaşadı. Eğer Roma formsuz Inter'den son dakikadaki o fantastik golü yemese ve formunu ilerleyen haftalara taşısa çevirmesi içten bile değildi. Bu sebeple Zanetti'nin o maçta kaydettiği gol, belki Ibrahimovic'in son haftada attığından bile daha değerliydi. Sonra CL moralsizliğiyle ve Amelia'nın insan üstü performansıyla Livorno beraberliği geldi ki Livorno ligde sonuncuydu.


İşin Inter tarafına gelince, bana göre kupayı hediye etmek için ciddi bir çaba sarfettiler ama yeterli olmadı. Sezon boyunca en büyük sorunları geçen sene olduğu gibi Mancini idi, geçtiğimiz sezon Serie A'nın karambol bir sezonuna denk geldikleri için çok göze batmadı ama CL yine hüsrandı. Mancini'nin en büyük problemi, orta saha hakimiyetini çok kısıtlayan defansif taktikleri ve orta sahaya düzenli olarak Maxwell, Cesar, Balotelli gibi oyuna katkısı kısıtlı oyuncuları monte etmesiyle sorgulandı, yıldızlardan harmonik bir verim alamadı. Zanetti ve Cambiasso'nun üzerine çok yük bindi çünkü Vieira silik bir sezon geçirdi. Ibrahimovic ile arasını iyi tutamadı. Adriano'yu kontrol altına alamadı. Sadece taktik çizen oyuncu dizen bir adam olarak kaldı sezon boyunca.


Hiç bir Inter taraftarının Mancini'nin performansından tatmin olduğunu sanmıyorum ki bu yaz Mourinho için ciddi bir atılım yapacakları ve Lampard'lı bir paketle onu ikna edebilecekleri yazıyor sağda solda. Doğru karar olacağını düşünüyorum çünkü gelecek sezon aç ve yenilenmiş bir Milan bu sezonu geçiş sezonu olarak kullanan Juventus -ki onların da koç değişikliğine açık seçik ihtiyacı var- ve kapasitesini ve potansiyelini her geçen maç biraz daha geliştiren Roma'ya karşı bu kadar rahat olmayacakları açık. Şu an coşku hakim taraftarlarda doğal olarak ve bu konuyu dile bile getirmiyorlar ama bunda geçtiğimiz sezon çok öten Gattuso ve arkadaşlarını göt etmenin de büyük payı var. Prepara la vaselina!

Roma sezonu istikrarlı ve iyi oynadı ama gerçek anlamda şampiyonluk şansına sahip olduklarını Inter arka arkaya puanları saçana kadar farkedemediler. İçerde Livorno'ya yapılan puan kaybını konsantrasyon eksikliğiyle ilişkili bir sürprizden fazlasıyla nitelemek yanlış olur. Totti'nin Cagliari maçındaki sakatlığı ikinci kez ciddi bir Roma şampiyonluk şansını zedeledi zira sahada onun varlığıyla bu tip bir puan kaybı yaşamazlardı.


Son haftaya bakınca dramatik bir son görüyoruz. Sicilya'da günlük güneşlik Parma'da ise kabus gibi bir hava vardı. Kuzey-Güney mi denir, yoksa Tanrı bile Roma'yı istiyordu mu denir bilemiyorum. Inter bu maçta bile ne yaptığını bilmez bir haldeydi, Cambiasso'suz ve Ibrahimovic'siz çok dengesiz gözüktüler. Cruz'un becerisiyle bir kaç zor maçı almışlardı ama bu ağır sahada Balotelli'yle eşleşince onun verimliliği de azaldı. Maicon bütün maç ileri geri çalışıp takımın en iyisi oldu. Materazzi'nin çok kritik bir müdahelesi var. Parma'nın bastırdığı dakikalarda oyuna giren Ibrahimovic müthiş golüyle kupayı ısırdı. Sonra Roma da moral bozukluğuyla maçı bıraktı.

Roma sabırlı ve gözle görülür bir gelişme kaydediyor iki sezondur, Totti'nin bu yaz daha fit geri geleceğini ve üç sezon daha verimli olarak oynayacağını tahmin ediyorum, kaliteli bir forvet ve derinlik katacak bir kaç transfer ile bu takımı seneye olmadık yerlerde görebiliriz. Inter'in bu tip egolu yıldızlardan verim alabilecek ya da bir revizyon için kredisi olacak bir adama muhakkak ihtiyacı var.

Juventus ve Fiorentina istediklerini aldılar ve CL vizesiyle gelecek sezon için kadrolarına belki 1-2 ciddi ekleme daha yapma kredisi kazandılar. Del Piero ve Trezeguet ikilisi 20şer golü geçtiler ama milli takımlarında büyük ihtimal olmayacaklar, şaşırtıcı. Fiorentina son CL macerasında korkutucu Batistuta'ya sahipti ve çok başarılı olmuşlardı. Milan'ın mali problemi olacağını sanmıyorum ama onların transfer pazarına ciddi gireceği dedikoduları var. Zambrotta ve Flamini şimdilik kesinleşen isimler ama Ronaldinho, Sheva, Drogba derken karambolde Kaka'yı kaçırırlarsa aynı filmi izleriz gibime geliyor.


Geçen sezon yedinci olan Empoli'nin düşmesi sürpriz oldu, Parma da köklü bir klüp sayılırdı 18 senenin hatırına ama Catania'nın kalmasına sevindim. Livorno'nun düşmesine çok sevindim. Genoa ve Atalanta beklentilerimin üzerinde bir sezon geçirdiler.

Son olarak Güntekin Onay'a da Parma-Inter maçındaki sunumu için teşekkürü borç bilirim. Çok iyiydi, hiç takip etmeyen bir adamı aydınlatacak, Bilmeyen adamı da doyuracak bilgiyi dengeyi kaybetmeden verdi. Ara ara oyuncular hakkında güzel bilgi girdi, sonda Inter'in şampiyonluk sezonlarını da saymasa her şey çok iyi olacaktı, orada biraz bayıltır gibi oldu. Zevkli ve çekişmeli bir sezon geride kalmış oldu. Del Piero gol kralı oldu ama aday kadroda olması beklenmiyor, Totti ve Nesta'nın yokluğunda İtalya Euro 2008'de underdog gibi ama Donadoni'nin agresif takımının yine en az yarı final göreceği konusunda görüşüm sabit.

Hiç yorum yok: