29 Haziran 2009

Houston, we have a problem!

Yao'nun Lakers serisinde takım elbise giymesine neden olan sakatığı sanıldığından ciddi olduğu yönünde insider bir haber dolaşıyor. Doğruysa, Yao gelecek sezonun büyük bir bölümünde oynamayacak, en iyi ihtimalle. T-Mac yetmezmiş gibi, şimdi de diğer All-Star oyuncularını kaybettiler.

Yao'nun ayağındaki kronik kırık, naviküler kemiğinde. Tıp okumuyorum ama sakatlığın ciddiyetini anlamak için şuraya göz atalım;

Naviküler kemik ayağın biyomekaniğinde özellikli yeri olan kemiklerden birisidir. Ayağın iç kavisini oluşturmaya destek veren en önemli adale tibialis posterior tendonudur. Bu tendon naviküler kemiğe yapışır. Naviküler kemik kırıklarında hastada doğru tedavi yapılmadığı takdirde bu tendonun çalışmaması ayak kavisinin çökmesine, düz tabanlık, içe basma gibi çeşitli deformitelerin oluşmasına yol açar. Naviküler kemik problemleri ayak bileğinin içe doğru dönmesi sonucunda oluşur.

Yao'nun bu kemiği daha önce de kırılmış ve ayağına 3 tane pin yerleştirilmiş. Tekrar kırılması, ilkinden fazla sürmesi olası rehabilitasyonu, tekrarlama ihtimalinin artması ve bahsettiğimiz kişinin 140+ kg ağırlığında ve 2.25-2.30 m boyunda olması da durumun hiç de parlak olmadığını gösteriyor.

Hiç yorum yok: