15 Mayıs 2008

Euro 2008 Kadroları - 8 - Rusya


Sedat harika götürüyor bu işi; ancak hazır gaza gelmişken güncelliği bozmama adına ben devam ediyorum, bıraktığı yerden. Guus Hiddink, son maç günlerine girilirken pek de öngörülmeyen bir şekilde, büyüsünü devam ettirdi ve milli takımlar bazında, etkinliğini yitirmiş Ruslarla bir kez daha kapak atmayı başardı, şampiyonaya. Üstelik çıkabilecekleri bir gruptalar, kuralar sonucunda. İspanyolları bir kenara bırakırsak, çok da net farklarla ayrılmayan iki takımla oynayacaklar ve liglerinin henüz yeni başlaması, "underdog" olmak gibi avantajlara da sahipler, işin açıkçası.

Takımın en güçlü yeri kuşkusuz ki en gerisi, yani kaleciler. Akinfeev, senelerdir klup turnuvalarında göz dolduran, Avrupa'nın en iyi kalecilerinden biri. Zenit'le başarılı bir dönem geçiren Malafeev de eklenince, belki de turnuvanın en iyi kaleci ikilisine sahip takım olarak niteleyebiliriz, Rus takımını. Vladimir Gabulov'un en büyük şanssızlığı da önünde bu kadar iyi kaleciler olması.

Defansta klup takımlarında üçlü oynamaya alışmış, Berezutski kardeşler + Ignasevich'in, Hiddink'in düzenine entegre olması problem teşkil edebilir gibi gözükse de grup maçlarında iyi kotardılar, savunma işini de.

Orta sahada yaratıcılık en klişe eksikliklerinden biri olarak görülür, Rusya tarzı takımların. Hani hadi Rusya'yı değerlendirelim dendiğinde, Sovyet ekolünden girilir, topa iyi basan diri oyunculardan dem vurulur da, çoğunlukla yıldız eksikliğidir, içimizi ferahlatan. Bu takımda da "yıldız" diye nitelendirilebilecek bir oyuncu yok; ancak bir takım adaylar var. Andrei Arshavin (tek forvet arkası, yanı falan da oynadığı oluyor.), Uefa yolculuğunun da verdiği gazla, en göze batanları; onun haricinde Lokomotiv'li Diniyar Bilyaletdinov, turnuvanın yıldız parlatanlarından olabilir. Fenerbahçe maçlarında, dribling yeteneği ve hızından pasajlar gösteren Yuri Zhirkov da bu orta sahanın mensuplarından. Kadroya çağrılması süpriz olarak değerlendirilen Sergey Semak da kampta tecrübesiyle faktör olsun diye dahil edildi, büyük ihtimalle ki Rus milli takımının en büyük problemi tecrübesizlik olabilir, turnuvada.

Kerzhakov'un yokluğu problem yaratacaktır, tabii ki. Süre alması beklenen forvetlerden Pogrebnyak ve Pavlyuchenko, benzer özelliklerde adamlar. Uzun, hedef, pivot, etc. Dimitri Sychev ise kadrodaki eli yüzü düzgün, tek Kerzhakov tarzı (!) forvet. Arshavin + uzunlardan biri, duruma göre ikinci yarıda Sychev, en mantıklı senaryo gibi gözüküyor; ancak özellikle de Uefa kupası maçlarında bu kadar da göze batmaya başlamışken, Pogrebnyak ya da hantal Pavlyuchenko beklenen katkıyı verebilecek kalibrede adamlar mı, pek emin değilim.

Renat Yanbaev, Oleg Ivanov ve Aleksandr Pavlenko ilk kez çağırılıyorlar ve kampta en düşük performans gösteren ikisinin de kesilmesi bekleniyor.

İspanya'nın dominant bir grup performansı göstereceğini ön görerek, Rusya'nın bu gruptan çıkma şansı; hakem performansı, oyuncuların psikolojik durumları gibi ufak detaylarla belirlenecek bence.

Goalkeepers: Igor Akinfeev (PFC CSKA Moskva), Vladimir Gabulov (FC Amkar Perm), Vyacheslav Malafeev (FC Zenit St. Petersburg).

Defenders: Aleksandr Anyukov (FC Zenit St. Petersburg), Aleksei Berezutski (PFC CSKA Moskva), Vasili Berezutski (PFC CSKA Moskva), Sergei Ignashevich (PFC CSKA Moskva), Denis Kolodin (FC Dinamo Moskva), Roman Shirokov (FC Zenit St. Petersburg), Renat Yanbayev (FC Lokomotiv Moskva).

Midfielders: Diniyar Bilyaletdinov (FC Lokomotiv Moskva), Dmitri Torbinskiy (FC Lokomotiv Moskva), Vladimir Bystrov (FC Spartak Moskva), Aleksandr Pavlenko (FC Spartak Moskva), Yuri Zhirkov (PFC CSKA Moskva), Konstantin Zyrianov (FC Zenit St. Petersburg), Igor Semshov (FC Dinamo Moskva), Oleg Ivanov (FC Krylya Sovetov Samara), Sergei Semak (FC Rubin Kazan).

Forwards: Roman Adamov (FC Moskva), Roman Pavlyuchenko (FC Spartak Moskva), Dmitri Sychev (FC Lokomotiv Moskva), Pavel Pogrebnyak (FC Zenit St. Petersburg), Andrei Arshavin (FC Zenit St. Petersburg), Ivan Saenko (1. FC Nürnberg)

En fazla milli olanlar;
Oleg Blokhin* - 112
Viktor Onopko - 109
Rinat Dasaev* - 91
Albert Schesternev* - 90
Anatoliy Demyanenko* - 80

En fazla gol atanlar;
Oleg Blokhin* - 42
Oleg Protasov* - 29
Valentin Ivanov*, Vladimir Beschastnykh - 26
Eduard Streltsov* - 25
Viktor Kolotov* - 22

*: SSCB

3 yorum:

Alp dedi ki...

Kesin bir bilgi değil, ancak wikipedia'da yazana göre Arshavin ilk iki maçta oynamayacakmış. Cezalı sanırım. İşin aslını bilen söylesin.

Adsız dedi ki...

arshavin oynıycak. endişelenme!!

sedat dedi ki...

Arshavin elemelerde son Andorra maçında son dakikalarda gereksiz bir kırmızı görmüştü.

http://www.youtube.com/watch?v=ZvkkUqUmTcA

2 maç ceza aldı, İspanya ve Yunanistan maçlarında yok.