21 Mayıs 2008

Man Utd - Chelsea; 21.45 - Moskova


Bir kez daha CL finali günü geldi çattı. Uzun yıllardır bu kupada finale erişmeye çalışan Chelsea, iki yıldır oynadığı müthiş futbolu bu kupayla taçlandırmak isteyen Man Utd karşısında. Alex Ferguson'un belki de Man Utd ile son maçı. Chelsea'nin bazı oyuncularının da aynı kaderi paylaşacağı söylentileri sene başından beri konuşuluyor.

Bu açıdan bakarsak maçın psikolojik faktörleri ön plana normalden daha fazla çıkacak, belki de fiziksel mücadele bu kapışmanın arkasında olacak. Chelsea için öyle olması zaten kaçınılmaz, beklemedikleri ama çok istedikleri bir yerdeler, en önemli oyuncu Lampard'ın annesinin ölmesiyle Liverpool ve Man Utd karşılaşmalarında kenetlendiler. Bu finali kesinlikle Man Utd'dan çok daha fazla istediklerinden eminim.

MANCHESTER UNITED (4-3-3): Van der Sar; Brown, Ferdinand, Vidic, Evra; Hargreaves, Carrick, Scholes; Cristiano Ronaldo, Rooney, Park (Tevez).
CHELSEA (4-3-3): Cech; Essien, Carvalho, Terry, A. Cole; Lampard, Makelele, Ballack; J. Cole, Drogba, Kalou (Malouda).


Bunlar La Gazzetta'daki muhtemel kadrolar. Böyle olacağını kabul ederek düşünüyorum. Man Utd maça kesinlikle Tevez'le başlamalı çünkü sadece Ronaldo ve Rooney ile çıkarlarsa Chelsea alan savunması arasında boşluk bulmakta çok zorlanırlar, bu da maçın kontrolünü ve momentumunu Chelsea'ye verir. Hatta ben olsam Hargreaves'i keser, hem Park hem de Tevez'i kullanıp çok daha enerjik bir takım sahaya sürerdim çünkü final maçı büyük ölçüde istek ve enerjinin normalden çok daha fazla ön plana çıktığı maçlar oluyor. Ama bu sene Ferguson hiç böyle oynamadı.

Chelsea'nin kadrosunda da bir çekingenlik seziyorum. Sağ bek yine Essien, ona orta sahada çok daha ihtiyacı olabilirdi Grant'in. Ben olsam hızı ve fiziği Ronaldo ile boğuşmaya yetmeyecek de olsa Ferreira'yı kullanır, Essien'i o tarafa yakın oynatır ve kademesine sokar, böylece onu orta sahada bulundururdum. Bu diziliş bana Chelsea'nin oyunu rakip sahaya yıkmak, Man Utd'nin de daha geride kabul edip açık alan kovalamaya çalışacağı izlenimini veriyor.


Tüm teknik analizlerin ötesinde demiştim bu maç için. Bir de o açıdan bakalım. Son CL yazımda Chelsea'nin moral olarak son Man Utd ve Liverpool maçlarıyla çok öne geçtiğinden bahsetmiştim. Bu durum bana göre devam ediyor hâlâ. Chelsea Mourinho döneminde hep rakiplerinden daha az motive çıkardı bu tip maçlara, mesela Liverpool ile oynanan 2007 yarı finalinde takımın orta sahada sürekli agresif basan Liverpool bloğunu aşmayı becerememiş ve uzatmalar dahil silik kalmıştı. Belki de bu takımın savunma yapmayı kusursuza yakın öğrendiği ilk iki sezonundan sonra biraz serbest bırakmalıydı José. Oyuncuların kendi kararlarını kendilerinin vermesine olanak tanımalıydı. Avram bunu yaptığı ve olumlu sonuçlandığı için bunu söyleyebiliyorum.


Man Utd ise bu maçı istediği gibi götürmek için çok iyi bir konsantrasyona ihtiyaç duyacak. Ronaldo'nun tatlı sert futbolla karşılaşması muhtemel ve buna uygun oynaması, topu değerlendirmesi ve belki de dengesiz bir savunma bulmadan sıfıra inmemesi gerek. Öbür tarafta Kalou için de aynı şey geçerli, akıllı oynaması lazım. Sahanın zemininin çok kötü olduğu ve çimlerin yer yer çim özelliklerini kaybettikleri yazılmış bir kaç yerde, eğer zemin dikkat çekici derecede kötüyse bu da Chelsea için bir avantaj.

Chelsea bu kupayı alırsa benim kafamdaki önemli bir tabuyu da zedelemiş olacak. Man Utd alırsa benim için sürpriz olacak çünkü o agresifliği sahaya koyabileceklerini düşünmüyorum.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

bu tip finallerde ya da turnuva öykülerinde; sahadaki futbol, taktik, yetenekten ziyade daha hissi şeylere inanırım nedense. bir onceki tur, chelsea'nin liverpool karsısında turu gececegini bir çok kişi hissetmiştir diye dusunuyorum. jose'nin iki sefer yapamadıgını avram ilk denemesinde başaracak gibi geliyordu bana saçma bir şekilde. chelsea'nin bu sene gerek kura şansının(olympiakos-fenerbahce), gerek de futbol şansının (riise) buralara kadar yanında olması kupayı chelsea'nin kazanacagına olan inancımın başlıca nedenlerinden. turnuvalarda en iyi takım olmak coğu zaman mutlu sona ulaşmak için yeterli olamayabiliyor ve bence şuan kıta'nın en iyi takımı man utd, bu kupayı alamayacak.